Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουν-2022 10:53

  Κίνηση έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο

  140455372
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:29

  Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια σήμερα, εναρμονίζοντας την πολιτική της με άλλες κεντρικές τράπεζες στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να καταπολεμηθεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

  Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο -0,25% από το -0,75%, που ίσχυε από το 2015. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση της SNB από τον Σεπτέμβριο του 2007.

  Η κίνηση αυτή ακολούθησε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούλιο για να ελέγξει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος έφτασε το 8,1% τον περασμένο μήνα.

  "Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αποσκοπεί στην αποτροπή της ευρύτερης εξάπλωσης του πληθωρισμού στα αγαθά και τις υπηρεσίες στην Ελβετία. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου στο ορατό μέλλον για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο εύρος που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. "Για να διασφαλίσει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η SNB είναι επίσης πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος, εφόσον είναι απαραίτητο".

  Η ισχύς του φράγκου έχει αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην Ελβετία μειώνοντας τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των εισαγωγών τροφίμων.

  Παρόλα αυτά, η SNB αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το 2022 στο 2,8% από το 2,1% που έδωσε τον Μάρτιο. Αναμένει επίσης πληθωρισμό 1,9% και 1,6% το 2023 και το 2024, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 0,9% και τα δύο έτη.

  Η SNB εξακολουθεί να αναμένει ότι η ελβετική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 2,5% το 2022.

  Ανατίμηση του φράγκου μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου

  H αύξηση των επιτοκίων στην Ελβετία, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, οδήγησε σε ανατίμηση του φράγκου κατά 2% έναντι του ευρώ.

  Η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 1,018 φράγκα ανά ευρώ στις 11.00, ενώ έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε 1,3%.

  "Είναι δηλωτικό του γενικού περιβάλλοντος ότι ακόμη και τα πρώην ‘περιστέρια’ ανησυχούν τώρα για τον πληθωρισμό. Η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ότι είναι πίσω από τις εξελίξεις και πρέπει να προλάβουν", δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea. Το ευρώ υποχώρησε 0,45% έναντι του δολαρίου, κοντά στο 1,04 δολάριο.

  Το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε έναντι ενός καλαθιού άλλων μεγάλων νομισμάτων, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας πριν από τη χθεσινή αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, τη μεγαλύτερη από το 1994.

  Η ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη φορά από τον Δεκέμβριο παρά τις ανησυχίες για μεγάλη ύφεση της βρετανικής οικονομίας.

  Η στερλίνα υποχώρησε 1% στο 1,2059 δολάρια στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης στο Λονδίνο, κοντά στο χαμηλό επίπεδο διετίας αυτής της εβδομάδας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ