Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Απρ-2022 15:56

  Γερμανία: Κρίση ηγεσίας στο κόμμα της Αριστεράς-Τον Ιούνιο εσωκομματικές εκλογές

  Γερμανία: Κρίση ηγεσίας στο κόμμα της Αριστεράς-Τον Ιούνιο εσωκομματικές εκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τέσσερις ημέρες μετά την παραίτηση της προέδρου Susanne Hennig-Wellsow, το Αριστερό Κόμμα  (die Linke-Aριστερά) αποφασίζει να εκλέξει νέα εκτελεστική επιτροπή σε συνέδριο του κόμματος, σύμφωνα με τη Welt. Μέχρι τότε, η εναπομείνασα συμπρόεδρος Janine Wissler, η οποία αρνείται τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης του σκανδάλου σεξισμού, θα ηγηθεί του κόμματος μόνη της.


  Μετά την υπόθεση των καταγγελιών για σεξισμό και την παραίτηση της προέδρου Susanne Hennig-Wellsow, το Αριστερό Κόμμα θα εκλέξει ολόκληρο το κομματικό του συμβούλιο στο συνέδριο του κόμματός του στα τέλη Ιουνίου. Αυτό αποφασίστηκε από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος σε συνεδρίαση στο Βερολίνο σήμερα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Αριστεράς.

  "Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης του κόμματος, είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος χρειάζεται μια νέα εντολή από το συνέδριο του κόμματος", ανέφερε το κόμμα σήμερα. Θα δρομολογηθεί επίσης μεταρρύθμιση των κομματικών δομών. Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος έχει 44 μέλη.

  Η Linke βρίσκεται σε σοβαρή κρίση. Την Τετάρτη, η συμπρόεδρος της Linke, Susanne Hennig-Wellsow παραιτήθηκε. Οι λόγοι που επικαλέστηκε ήταν η μέχρι στιγμής αποτυχημένη ανανέωση του κόμματος, ιδιωτικά ζητήματα, αλλά και οι αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις στην τοπική οργάνωση της Έσσης.


  Μέχρι το συνέδριο του κόμματος από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου στην Ερφούρτη, η εναπομείνασα συμπρόεδρος Janine Wissler θα ηγηθεί της Linke μόνη της. Σύμφωνα με εκπρόσωπο, στη συνέχεια θα εκλεγούν εκ νέου δύο πρόεδροι.

  Το Σάββατο, η Βίσλερ απέρριψε κατηγορηματικά τον υπαινιγμό ότι είχε ήδη λάβει γνώση των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στην τοπική οργάνωση της Έσσης πριν από το τέλος του 2021. Δεν είχαν γίνει όλα σωστά στο κόμμα κατά την αντιμετώπιση των καταγγελιών, αλλά δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια να "συγκαλυφθεί κάτι".


  Στο συνέδριο του κόμματος, "πρόκειται να γίνουν σημαντικές πολιτικές και ουσιαστικές διευκρινίσεις", εξήγησε το κόμμα την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής που ξεκίνησε το Σάββατο. Τα θέματα ήταν η "κοινωνικο-οικολογική αναδιάρθρωση" και η "εξωτερική πολιτική και πολιτική ειρήνης λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο". Και τα δύο θέματα αποτελούν αντικείμενο βασικών προτάσεων.

  "Ταυτόχρονα, προτείνουμε επίσης στο συνέδριο του κόμματος να δρομολογήσει μια μεταρρύθμιση των κομματικών δομών", εξήγησε περαιτέρω το κόμμα. "Αυτό θα πρέπει να επιτρέψει σαφείς δομές λήψης αποφάσεων και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των επιτροπών, των κρατικών ενώσεων και των κοινοβουλευτικών ομάδων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ