Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Απρ-2022 09:42

  Reuters: Η Gazprom μπορεί να χάσει το 1/3 των εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη το 2022

  134855127
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου ένα τρίτο φέτος λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, του ανταγωνισμού με το υγροποιημένο φυσικό αέριο και των σχεδίων για μετάβαση σε πληρωμές σε ρούβλια, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές.

  Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της ευρωπαϊκής προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά η Δύση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές ενεργειακές ροές από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

  Τα σχέδια να πληρώνουν οι "μη φιλικές" χώρες για τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια έχουν επίσης υπονομεύσει τις προοπτικές για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου, δήλωσαν οι αναλυτές, καθώς η Ευρώπη δήλωσε ότι αυτό ισοδυναμεί με "εκβιασμό" και σχεδόν ομόφωνα αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

  Ο Sergei Kapitonov του Κέντρου Ενέργειας της Σχολής Διοίκησης στο Σκόλκοβο της Μόσχας δήλωσε ότι οι προμήθειες της Gazprom προς την Ευρώπη μπορεί να μειωθούν κατά 40-45 δισ. κυβικά μέτρα φέτος από περίπου 150 δισ. το 2021.

  Ο Sindre Knutsson, επικεφαλής της έρευνας αγοράς φυσικού αερίου στην Rystad Energy, δήλωσε ότι οι ποσότητες των αγωγών μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο, "λόγω της πίεσης των αγοραστών να εξαρτώνται λιγότερο από τη Ρωσία ή λόγω της συγκράτησης των ποσοτήτων από τη Ρωσία, για παράδειγμα λόγω διαφωνίας σχετικά με το νόμισμα στο οποίο θα πρέπει να πληρωθεί το φυσικό αέριο".

  Δεν απέκλεισε επίσης τη διακοπή των ροών μέσω της Ουκρανίας, εάν η σύγκρουση εμποδίσει τη συνέχιση των εργασιών του αγωγού με ασφάλεια.

  Η Gazprom δεν έχει γνωστοποιήσει τις προσδοκίες της για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

  Οι κορυφαίοι καταναλωτές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη το 2021 ήταν η Γερμανία, η οποία έλαβε 45,8 δισ. κυβικά μέτρα, η Ιταλία, η οποία έλαβε 20,8 δισ. κυβικά μέτρα, και η Αυστρία, η οποία έλαβε 13,2 δισ. κυβικά μέτρα.

  Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της Γερμανίας, παρέχοντας λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της, ενώ η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 40% του εισαγόμενου φυσικού αερίου της και η Αυστρία το 80% του φυσικού αερίου της, από τη Ρωσία

  Μέχρι στιγμής, μόνο η Ουγγαρία έχει συμφωνήσει να μεταβεί στο σύστημα φυσικού αερίου έναντι ρουβλιών, το οποίο περιλαμβάνει πληρωμές σε ξένο νόμισμα από τους αγοραστές μέσω της ρωσικής Gazprombank, η οποία στη συνέχεια θα το μετατρέψει σε ρούβλια.

  Ο Alexei Gromov του Ινστιτούτου FIEF δήλωσε ότι το ρωσικό αέριο από αγωγούς θα μπορούσε να αντικατασταθεί εν μέρει από το υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη ρωσική Novatek, η οποία δεν χρειάζεται να χρεώνει τους πελάτες σε ρούβλια.

  Ο Γκρόμοφ δήλωσε ότι οι ρωσικές εξαγωγές αερίου από αγωγούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φθάσουν φέτος περίπου τα 105 δισ. κυβικά μέτρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ