Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Απρ-2022 17:21

  ΔΝΤ: Κατεβάζει στο 3,6% τον πήχη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ελέω Ουκρανίας

  ΔΝΤ: Κατεβάζει στο 3,6% τον πήχη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ελέω Ουκρανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον "σαφή και παρόντα κίνδυνο” για πολλές χώρες”.

  Ο πόλεμος αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόβλεψή του χαρακτηρίζεται από "ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα”.

  Όπως αναφέρει το Ταμείο, περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας και η διεύρυνση του πολέμου, μια μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της Κίνας και μια αναζωπύρωση της πανδημίας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη και να εκτινάξουν τον πληθωρισμό, ενώ η περαιτέρω αύξηση των τιμών θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές.

  Το ΔΝΤ, που υποβάθμισε για δεύτερη φορά φέτος τις προβλέψεις του, εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το 2022 και το 2023, περικόπτοντας κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα τις προβλέψεις του τον Ιανουάριο, λόγω των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και των διεθνών επιπτώσεών του.

  Μεσοπρόθεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει περίπου στο 3,3%, σε σύγκριση με 4,1% κατά μέσο όρο την περίοδο από το 2004 έως το 2013, και την ανάπτυξη κατά 6,1% το 2021.

  "Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σοβαρά, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία”, έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρενσά στο ιστολόγιο του Ταμείου την Τρίτη μετά τη δημοσίευση της τελευταία έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία.

  Παράλληλα, το Ταμείο αναφέρει ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει τον πληθωρισμό που είχε ήδη αυξηθεί σε πολλές χώρες λόγω των ανισορροπιών στην προσφορά και τη ζήτηση λόγω προβλημάτων που συνδέονται με την πανδημία, προσθέτοντας ότι τα τελευταία lockdown στην Κίνα πιθανόν να προκαλέσουν νέα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

  Οι "σεισμικές δονήσεις” του πολέμου θα φτάσουν παντού

  Ο πόλεμος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έχει προκαλέσει μια τραγική ανθρωπιστική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 5 εκατομμυρίων Ουκρανών σε γειτονικές χώρες.

  Παράλληλα, τονίσει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αναμένεται να βιώσουν απότομη συρρίκνωση των οικονομιών τους, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση -η οποία είναι εξαρτημένη από τον ρωσικό ενεργειακό τομέα σε πολύ μεγάλο βαθμό- εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 θα μειωθεί κατά 1,1%.

  Ειδικότερα, για τη Ρωσία το Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 8,5% τοι τρέχον έτος, ενώ εάν επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα από τη Δύση ο Γκουρενσά εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2023 θα μπορούσε να φτάσει το 17%.

  "Οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και αυτός θα μπορούσε να ενισχυθεί πολύ περισσότερο, εάν οι κυρώσεις ενταθούν", πρόσθεσε ο Γκουρενσά.

  "Ο πόλεμος προστίθεται στη σειρά των σοκ προμηθειών που έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια. Όπως οι σεισμικές δονήσεις, τα αποτελέσματά του θα φτάσουν παντού - μέσω των αγορών εμπορευμάτων, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών”, σημείωσε ο Γκουρενσά.

  Οι μειωμένες προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων που παράγοντες στη Ρωσία, καθώς και σίτου και καλαμποκιού -που παράγουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία- έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών στην Ευρώπη, στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά πλήττει και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο.

  Το ΔΝΤ αναφέρει ότι έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω όλες τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του για όλους τους κλάδους, πλην των εξαγωγέων εμπορευμάτων που επωφελούνται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. 

  Το Ταμείο εκτιμά ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο μέχρι το ΑΕΠ τους να επανέλθει στα προ πανδημίς επίπεδα, ενώ η απόκλιση μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών αναμένεται να διατηρηθεί για περισσότερο διάστημα, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία θα αφήσει ορισμένες "μόνιμες ουλές”.

  Ο πληθωρισμός

  Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων ως απόρροια του πολέμου, ενώ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης διευρυνθεί.

  Για το 2022, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,7% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 8,7% στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξημένος κατά 1,8% και κατά 2,8% αντίστοιχα σε σχέση με τις προβλέψεις του Ταμείου τον Ιανουάριο.

  Ο Γκουρενσά τόνισε ότι η Federal Reserve στις ΗΠΑ και πολλές ακόμη κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τη σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών τους, αλλά οι αναταραχές που προκαλεί ο πόλεμος έχουν ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

  Το Ταμείο προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν, οδηγώντας σε ακόμη πιο επιθετικές πολιτικές νομισματικής σύσφιξης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις σε ευρύ φάσμα αναδυόμενων οικονομικών.

  Τέλος, το ΔΝΤ τονίζει ότι ο πόλεμος έχει αυξήσει τον κίνδυνο πιο μόνιμου κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομία σε γεωπολιτικά μπλοκ με διαφορετικά τεχνολογικά πρότυπα, διασυνοριακά συστήματα πληρωμών και αποθεματικά νομίσματα.

  "Μια τέτοια ‘τεκτονική μετατόπιση’ θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμες απώλειες αποδοτικότητας, θα αύξανε τη μεταβλητότητα και θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για το πλαίσιο κανόνων που διέπει τις διεθνείς και τις οικονομικές σχέσεις τα τελευταία 7 χρόνια”, τόνισε ο Γκουρενσά.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ