Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Απρ-2022 14:32

  Αυξημένο ενδιαφέρον για τα ορυκτά καύσιμα της Λ. Αμερικής

  Αυξημένο ενδιαφέρον για τα ορυκτά καύσιμα της Λ. Αμερικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αξιοποιώντας τον ορυκτό τους πλούτο Βραζιλία και Αργεντινή αντιδρούν στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Δεν διαθέτουν όμως τις απαραίτητες υποδομές.

  Η Βραζιλία σχεδιάζει την αύξηση εξόρυξης πετρελαίου μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Παράλληλα η Αργεντινή επιδιώκει μεγαλύτερους ρυθμούς στην άντληση σχιστολιθικού αερίου. Βασικός λόγος για τα σχέδια των δύο χωρών είναι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, το οποίο παράλληλα ενισχύει τον πληθωρισμό. Εμπόδιο στις επιδιώξεις Βραζιλίας και Αργεντινής είναι ωστόσο η έλλειψη κατάλληλων υποδομών.

  Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το πετρέλαιο της Βραζιλίας θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει τις ελλείψεις στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας. Πέρυσι η Petrobras εξήγαγε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθιστώντας τη Βραζιλία πρώτη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου στην Νότια Αμερική. Επειδή όμως η χώρα δεν διαθέτει κατάλληλα διυλιστήρια είναι υποχρεωμένη να εισάγει, παρά τα υπάρχοντα αποθέματα, το 30% των αναγκών της σε καύσιμα. Ο Ροντρίγκο Λεάιο, από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Πετρελαίου και Αερίου, εξηγεί: "Τους τελευταίους μήνες η Πετρομπράς αύξησε την παραγωγή στα διυλιστήρια, αυξάνοντας παράλληλα κατά τι και τις εισαγωγές ελαφρού πετρελαίου που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεών της. Πληρώνουμε σήμερα το τίμημα για την απουσία επενδύσεων στις υποδομές την τελευταία εξαετία".

  "Η Αργεντινή δεν διαθέτει κατάλληλο δίκτυο αγωγών"

  Η απουσία σύγχρονων υποδομών αποτελεί πρόβλημα και στην γειτονική Αργεντινή, η οποία διαθέτει στην Παταγονία τα δεύτερα σε όγκο αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στο κόσμο. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Νταρίο Μαρτίνες δήλωσε πρόσφατα ότι για την αύξηση παραγωγής αερίου δεν υπάρχουν περιορισμοί. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, τονίζει ο δημοσιογράφος, εξειδικευμένος σε ενεργειακά ζητήματα, Νίκολας Γκαντίνι: "Η Αργεντινή δεν διαθέτει δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά αερίου και πετρελαίου από τις περιοχές εξόρυξης στα λιμάνια. Για αυτό το λόγο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κενό που δημιουργούν οι απώλειες σε εισαγωγές ρωσικής ενέργειας".

  Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φθάσει πλέον μέχρι τη Λατινική Αμερική. Στην Αργεντινή, η οποία περνά χρόνια οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός της τάξης του 50% αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την πρόσφατη συμφωνία με το ΔΝΤ για την αποπληρωμή του μεγάλου εξωτερικού χρέους της Αργεντινής.

  Άννε Χέρμπεργκ (SWR Rio)

  Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

  Πηγή: Deutsche Welle

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ