Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Μαρ-2022 16:51

  Ρωσία: Η πρώτη φάση της "επιχείρησης" στην Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί - Εστιάζουμε πλέον στο Ντονμπάς

  Ουκρανία: Οι φιλορώσοι αντάρτες καταγγέλλουν νέα πλήγματα με ολμοβόλα από τις ουκρανικές δυνάμεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η πρώτη φάση της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, όπως την έχει χαρακτηρίσει, στην Ουκρανία έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και ότι πλέον θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην πλήρη "απελευθέρωση” της περιοχής του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας.

  Η ανακοίνωση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, φαίνεται να υποδηλώνει ότι η Ρωσία ενδεχομένως να θέτει πλέον πιο περιορισμένους στόχους μετά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και έναν μήνα από την έναρξη της εισβολής.

  Το ρωσικό υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ελέγχουν πλέον το 93% της περιοχής του Λουγκάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, των δύο αυτοανακυρηχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών που αναγνώρισε πρόσφατα η Μόσχα και είναι γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς.

  "Οι κύριοι στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί”, δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.

  "Το μάχιμο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που… καθιστά δυνατή την εστίαση των βασικών προσπαθειών μας στην επίτευξη του κύριου στόχο, την απελευθέρωση του Ντονμπάς.”, πρόσθεσε.

  Η Ρωσία έχει μπει ήδη στον δεύτερο μήνα του πολέμο που διεξάγει στην Ουκρανία, από την εισβολή το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, που το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει ως "ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του νότιου γείτονά της και την εκκαθάριση των επικίνδυνων εθνικιστών.

  Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Κρεμλίνο να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη χώρα.

  Ο Ρουντσκόι ανέφερε ακόμη ότι 1.351 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επιχείρησης στην Ουκρανία και 3.825 ακόμη έχουν τραυματιστεί. Ο ρωσικός στρατός δεν είχε δώσει επίσημο αριθμό απωλειών από τις 2 Μαρτίου, όταν ανέφερε για πρώτη φορά την απώλεια 498 στρατιωτών.

  Ο ουκρανικός στρατός από τη μεριά του ισχυρίζεται ότι από την έναρξη της εισβολής έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες.

  Το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας δήλωσε, πάντως, ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις ολοκληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί.

  Ο ρωσικός στρατός είχε εξετάσει δύο επιλογές για την επιχείρησή του στην Ουκρανία, η μία περιορισμένη στο Ντονμπάς και η δεύτερη σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, προτού επιλέξει να προχωρήσει με τη δεύτερη, τόνισε ο Ρουντσκόι.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν πόλεις ανατολικά του Κιέβου και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα υποχώρησαν σε υπερεκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού, κινήσεις που χαρακτήρισε ως ένδειξη αλλαγής της δυναμικής στο πεδίο της μάχης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ