Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαρ-2022 10:09

  Το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε για την απόσυρση της Ρωσίας από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης

  Πρόσθετες κυρώσεις από Ιαπωνία σε βάρος της Ρωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε σήμερα "έντονα" για την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας, όπως κατήγγειλε η Μόσχα, "της μη φιλικής στάσης" του Τόκιο αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  "Η κατάσταση αυτή είναι όντως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία", δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ενώπιον του κοινοβουλίου.

  "Η ρωσική απόπειρα να μετατεθεί το ερώτημα αυτό ώστε να αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και Ρωσίας είναι εξαιρετικά αδικαιολόγητη και απολύτως απαράδεκτη", πρόσθεσε.

  Η Ιαπωνία "διαμαρτύρεται έντονα", υπογράμμισε ο Κισίντα καταδικάζοντας για μία ακόμη φορά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες "αλλάζουν δια της βίας και με μονομερή τρόπο το στάτους κβο".

  Το Τόκιο ακολούθησε το παράδειγμα άλλων δυτικών χωρών και επέβαλε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

  Ιαπωνία και Ρωσία έχουν περίπλοκες σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των διαφορών τους για τέσσερα μικρά νησιά στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων.

  Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα αιφνιδιαστικά ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρημνευτικής συνθήκης με την Ιαπωνία, αναφέροντας ότι είναι "αδύνατο να συζητά (…) με ένα κράτος που έχει μια ανοικτά μη φιλική σχέση (σ.σ. μαζί της) και το οποίο προσπαθεί να βλάψει τα συμφέροντα" της Μόσχας.

  Η Ρωσία πρόσθεσε εξάλλου ότι παύει να ισχύει η εξαίρεση από την έκδοση βίζας για τους Ιάπωνες που επιθυμούν να επισκέπτονται τα διαφιλονικούμενα νησιά και ότι αποσύρεται από τις συνομιλίες για την κοινή οικονομική δραστηριότητα των δύο χωρών σε αυτά.

  Τα διαφιλονικούμενα νησιά, που βρίσκονται μεταξύ της θάλασσας του Οχότσκ και του Ειρηνικού Ωκεανού, ονομάζονται "Νότιες Κουρίλες" στη Ρωσία και "Βόρειες Περιοχές" στην Ιαπωνία. Καταλήφθηκαν το 1945 από τον σοβιετικό στρατό και έκτοτε δεν έχουν επιστραφεί στην Ιαπωνία.

  Το Τόκιο θεωρεί τα νησιά αυτά, τα οποία έχουν συνολικό πληθυσμό 20.000 ανθρώπους, "αναπόσπαστο έδαφος της Ιαπωνίας".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ