Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Μαρ-2022 13:32

  Η Shell σταματά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και αερίου - Ζητά συγγνώμη για την αρχική στάση της

  Η Shell σταματά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και αερίου - Ζητά συγγνώμη για την αρχική στάση της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell ζήτησε την Τρίτη συγγνώμη για την αγορά μιας παρτίδας ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τόλα τα project ρωσικών υδρογονανθράκων.

  "Ως άμεσο πρώτο βήμα, η εταιρεία θα σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου. Θα κλείσει επίσης τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τις υπηρεσίες αεροπορικών καυσίμων και λιπαντικών στη Ρωσία”, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το CNBC.

  Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Shell αγόρασε 100.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, απέκτησε τη συγκεκριμένη ποσότητα με υπέρμετρη έκπτωση, την ώρα που πολλές άλλες εταιρείες "μποϊκοτάρουν” το ρωσικό πετρέλαιο λόγω της απρόκλητης εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς η αγορά δεν σκοπεύει να παραβιάσει τις κυρώσεις της Δύσης.

  Η εταιρεία δέχθηκε έντονες επικρίσεις γι’ αυτήν την αγορά, μεταξύ άλλων από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος κάλεσε όλες τις εταιρείες να διακόψουν όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν δήλωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία "είχε πλήρη επίγνωση ότι η απόφασή μας την προηγούμενη εβδομάδα να αγοράσουμε φορτίου ρωσικού αργού πετρελαίου για τη διύλισή τους σε προϊόντα όπως βενζίνη και πετρέλαιο -παρά το γεγονός ότι έγινε με το σκεπτικό της ασφάλειας των προμηθειών– δεν ήταν σωστή και λυπούμαστε".

  Η Shell έχει ήδη πει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και τις συνδεδεμένες οντότητές της και δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα δεσμεύσει τα κέρδη από το ρωσικό πετρέλαιο που απέκτησε με έκπτωση σε ένα ταμείο αφιερωμένο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ