Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Φεβ-2022 14:41

  Γιατί υπάρχει σύγκρουση στην Αν. Ουκρανία και ποιος είναι ο τελικός σκοπός του Πούτιν

  Πουτιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς έχει διατάξει να εισέλθουν ρωσικά στρατεύματα σε δύο φιλορωσικές, αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, αφού πρώτα τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

  Όπως γράφει το CNBC, δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι πρόκειται για "ειρηνικές δυνάμεις", υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση του Ρώσου προέδρου ενδέχεται να αποτελεί προάγγελο μιας ευρύτερης εισβολής στην Ουκρανία.

  Οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, ενώ οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς μεταξύ αυτονομιστών - που υποστηρίζονται από τη Ρωσία - και ουκρανικών στρατευμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο.

  Τι συμβαίνει λοιπόν στην ανατολική Ουκρανία και για έχει σημασία;

  Ανατολική Ουκρανία

  Ενώ υπάρχουν αυξημένοι φόβοι για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η περιοχή αποτελεί στην πραγματικότητα σημείο πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και φιλορώσων εδώ και αρκετό καιρό.

  Αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, φιλορώσοι αυτονομιστές ανακήρυξαν δύο "δημοκρατίες" στα ανατολικά της Ουκρανίας. Τη "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ" και τη "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ", προς μεγάλη απογοήτευση της ουκρανικής κυβέρνησης.

  Από τότε, υπάρχουν συνεχείς εντάσεις και μάχες στην περιοχή, γνωστή ως Ντονμπάς, μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αυτονομιστών.

  Η Γερμανία και η Γαλλία προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, γνωστές ως "Συμφωνίες του Μινσκ". Παρά το γεγονός ότι οι μάχες στο Ντονμπάς ενίοτε σταματούν λόγω κατάπαυσης πυρός, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων των συμφωνιών και οι μάχες ξεκινούν εκ νέου.

  Η ένοπλη σύγκρουση στο Ντονμπάς, που συχνά αποκαλείται ως "πόλεμος", έχει ήδη υψηλό ανθρώπινο κόστος, καθώς πιστεύεται ότι 13.000 έως 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες αυτές, ωστόσο μια ακριβής εκτίμηση του αριθμού των νεκρών είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω της φύσης της σύγκρουσης στην περιοχή.

  Τι κάνει η Ρωσία;

  Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι έχει προσφέρει στήριξη στους αποσχιστές στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά έχει κατηγορηθεί ότι προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στους αντάρτες σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την κυβέρνηση, την κυριαρχία και την πολιτική σταθερότητα της Ουκρανίας.

  Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, γεγονός που προκάλεσε διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας, δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο ενδεχόμενος στόχος του Πούτιν είναι να εισβάλει σε περισσότερες περιοχές της Ουκρανίας και να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο.

  Το Κρεμλίνο από τη μεριά του έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά η συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για πιθανή ρωσική εισβολή στη χώρα.

  Η αναγνώριση από τη Ρωσία των "δημοκρατιών" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία τη Δευτέρα επισημοποιεί την υποστήριξη της Μόσχας προς τους αντάρτες στο Ντονμπάς, αλλά έχει ήδη "αναμιχθεί" στην περιοχή προσφέροντας ρωσικά διαβατήρια και υπηκοότητα στους κατοίκους της.

  Πολιτικοί αναλυτές είδαν την κίνηση αυτή το 2019 ως έναν κυνικό προάγγελο μιας εισβολής, διότι αν η Ρωσία επέλεγε να εισβάλει, θα μπορούσε να πει ότι το κάνει μόνο για να "προστατεύσει" τους πολίτες της από την Ουκρανία. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη επικεντρωθεί στους κατοίκους του Ντονμπάς που εγκαταλείπουν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται σε βομβαρδισμούς από τον ουκρανικό στρατό.

  Σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία ακολουθεί μια τέτοια στρατηγική, ο Πούτιν δικαιολόγησε την Τρίτη την εντολή για αποσοτλή στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία λέγοντας ότι η αναγνώριση των "δημοκρατιών" από τη Ρωσία "υπαγορεύτηκε ακριβώς από το γεγονός ότι η ουκρανική ηγεσία είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ".

  "Τι άλλο υπάρχει για να περιμένουμε;" είπε. Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία αναγνωρίζει μόνο τα σύνορα των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών ή πέραν αυτών και συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων περιοχών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στις οποίες βρίσκονται, ο Πούτιν είπε: "Όσον αφορά τα σύνορα εντός των οποίων θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες, τις αναγνωρίσαμε, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε τα ιδρυτικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος, και το Σύνταγμα ορίζει τα σύνορά τους εντός των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας".

  Τι θέλει ο Πούτιν;

  Ουσιαστικά, η μάχη για την Ουκρανία είναι μια μάχη για επιρροή και δύναμη. Η ουκρανική κυβέρνηση, τώρα υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει στραφεί προς τη Δύση τα τελευταία χρόνια, φιλοδοξώντας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να απομακρυνθεί από τη μετασοβιετική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

  Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, έχει αποκαλέσει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ως καταστροφή και κατά τη διάρκεια της 22χρονης διακυβέρνησής του στη Ρωσία προσπάθησε να ανοικοδομήσει τη βάση ισχύος της Ρωσίας και τη σφαίρα επιρροής της σε πρώην σοβιετικά κράτη, όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία.

  Ο Πούτιν έχει συχνά εκθειάσει την ιστορική ενότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το έκανε ξανά τη Δευτέρα, όταν διέταξε την αποστολή στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

  Η στροφή  της Ουκρανίας προς τη Δύση ενοχλεί τη Μόσχα επειδή δεν θέλει να δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ να επεκτείνονται προς τα ανατολικά με το να ενσωματώσουν την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική να γίνει η Ουκρανία μέλος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ.

  Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία απαίτησε νομικές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα γινόταν ποτέ δεκτή στο ΝΑΤΟ, αλλά τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν. Αναλυτές είπαν ότι ο Πούτιν γνώριζε ότι τα αιτήματα θα απορρίπτονταν, αλλά στη συνέχεια μπόρεσε να πει ότι οι ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια αγνοήθηκαν, "πουλώντας" αυτό στο ρωσικό κοινό μέσω των μέσων ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα οποία είναι φιλικά προς τον Πούτιν, επειδή είτε ελέγχονται από το κράτος είτε έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση.

  Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Ουκρανία και τη Δύση για την ενίσχυση των εντάσεων στο Ντονμπάς, κατηγορώντας τους για διασπορά παραπληροφόρησης και για αγνόηση των αιτημάτων ασφαλείας της Ρωσίας.

  Οι τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας προκάλεσαν διεθνή καταδίκη με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώνουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και η χώρα ήδη ζει υπό κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας, την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016, τις κυβερνοεπιθέσεις κλπ.

  Υπάρχει η πιθανότητα για ολοκληρωτικό πόλεμο;

  Οι παρατηρητές του Πούτιν πιστεύουν ότι η Ρωσία περίμενε περισσότερες κυρώσεις αυτή την εβδομάδα και ότι η Μόσχα έχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο όσον αφορά την Ουκρανία.

  "Ο Πούτιν έχει υποστεί κυρώσεις επειδή παραδέχθηκε αυτό που όλοι γνωρίζαμε ούτως ή άλλως, ότι έχει στρατεύματα στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και ότι πρακτικά ελέγχει τις δύο αυτές περιοχές", δήλωσε ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής στην BlueBay Asset Management.

  "Δεν καταλαβαίνω τι κερδίζει ο Πούτιν από την αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Επωμίζεται το κόστος της υποστήριξης 3,5 εκατ. γενικά φτωχών ανθρώπων. Επωμίζεται τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Αποσύρεται από τις συμφωνίες του Μινσκ, άρα εγκαταλείπει το σχέδιό του για μια ομοσπονδιακή λύση για την Ουκρανία ως μέσο για να σταματήσει τη στροφή της προς τη Δύση. Και θεωρείται διεθνώς ως ο κακός που κλέβει εδάφη από άλλες χώρες".

  "Πραγματικά, αυτό έχει νόημα μόνο αν αυτό αποτελεί την αρχή για κάτι μεγαλύτερο και όλα αυτά γίνονται για να προκαλέσουν τους Ουκρανούς και τη Δύση σε κάποια παράλογη αντίδραση, και αυτό που νομίζω ότι πραγματικά συμβαίνει εδώ, είναι ότι χτίζει την ιστορία ενός ολοκληρωτικού πολέμου με την Ουκρανία για τον ρωσικό πληθυσμό", δήλωσε ο Ash.

  Ο Mario Bikarski, αναλυτής της Ρωσίας για το Economist Intelligence Unit, σχολίασε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας "σχεδιάστηκαν για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση στην Ουκρανία, να τραβήξουν την προσοχή της Δύσης, να ανοίξουν την πόρτα για συνομιλίες και να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια διευθέτηση που θα αποτρέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ".

  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε ακόμη να περιμένει για να δει αν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού με το ΝΑΤΟ.

  "Αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των Νοτνέτσκ και Λουγκάνσκ, η Ρωσία έδειξε στη Δύση ότι εννοεί σοβαρά να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το οποίο η Ρωσία βλέπει ως υπαρξιακή απειλή", τόνισε και συμπλήρωσε: "Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας είναι αντιγραμμένες από το προηγούμενο εγχειρίδιο της Κριμαίας και ακολουθούν ένα γνωστό μοτίβο από άλλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας. Το βασικό ερώτημα είναι αν η Ρωσία θα σταματήσει εδώ και αν η κρίση έχει κορυφωθεί ή αν θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ