Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Φεβ-2022 14:21

  Στόλτενμπεργκ: Το NATO δεν έχει δει ακόμη ουσιαστικές κινήσεις αποκλιμάκωσης από πλευράς Ρωσίας

  Στόλτενμπεργκ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το NATO δεν έχει δει ακόμη κινήσεις πραγματικής αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει στοιχεία που επιτρέπουν μια κάποια μικρή αισιοδοξία για τις εξελίξεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

  O γ.γ. του NATO ξεκαθάρισε ότι εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αφήσει στα σημεία από τα οποία αποσύρονται στρατιωτικό εξοπλισμό, τότε μπορούν να ανασυγκροτηθούν άμεσα στα ίδια σημεία, άρα δεν θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για κάποιου είδους αποκλιμάκωση.

  Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ακόμη ότι η Συμμαχία δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την ρωσική πλευρά στις προτάσεις της για τη συλλογική ασφάλεια, ενώ πρόσθεσε ότι το NATO είναι έτοιμο να εισέλθει σε έναν διάλογο με τη Μόσχα για τις διμερείες σχέσεις.

  Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς σχετικά με τις θεμελιώδεις αξίες της.

  Τέλος, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας.

  Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ