Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Φεβ-2022 09:41

  Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν συμφωνία με την Ιαπωνία για τους δασμούς στον χάλυβα, αλλά όχι αυτούς στο αλουμίνιο

  19305345
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αντικαταστήσει τους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς με ποσόστωση στις εισαγωγές ιαπωνικού χάλυβα, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα αμερικανοί αξιωματούχοι, εξέλιξη που εγγράφεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ουάσινγκτον για να επιλυθούν οι συγκρούσεις για το εμπόριο τις οποίες κληρονόμησε από την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

  "Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τη χαλυβουργική βιομηχανία των ΗΠΑ και θα εγγυηθεί πως το εργατικό της δυναμικό θα παραμείνει ανταγωνιστικό, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση σε λιγότερο ακριβό χάλυβα", έκρινε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

  Επισήμανε ακόμη ότι θα συμβάλει να επιλυθεί η "μείζων τριβή" στη σχέση με την Ιαπωνία, έναν "από τους σημαντικότερους" συμμάχους της Ουάσινγκτον.

  Η Ιαπωνία ήταν ανάμεσα στις αρκετές χώρες που είδαν να τους επιβάλλονται, τον Ιούνιο του 2018, επιπρόσθετοι τιμωρητικοί δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

  Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε δικαιολογήσει τότε την απόφασή του επικαλούμενος την ανάγκη υπεράσπισης της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα, που είχε "αποδεκατιστεί από τις δεκαετίες άδικων εμπορικών πρακτικών". Κατέφυγε σε νόμο του 1962, το περίφημο άρθρο 232 του Trade Expansion Act, που επιτρέπει να περιορίζονται εισαγωγές αν "θέτουν σε κίνδυνο" την αμερικανική "εθνική ασφάλεια".

  Οι τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί εξόργισαν τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, που αντέδρασαν ανακοινώνοντας μέτρα αντιποίνων.

  Συγκεκριμένα, η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου προβλέπει ετήσια ποσόστωση 1,25 εκατ. μετρικών τόνων ιαπωνικού χάλυβα, που θα εισάγεται χωρίς πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς, εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

  Ωστόσο, στις εισαγωγές πέραν της ποσόστωσης θα επιβάλλονται αυτόματα επιπρόσθετοι δασμοί 25%.

  Η ποσόστωση αυτή έχει σημασία, καθώς ξεπερνά τα 1,1 εκατ. τόνους που εξήγαγε η Ιαπωνία στις ΗΠΑ το 2019, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Προτού επιβληθούν οι επιπρόσθετοι δασμοί, η Ιαπωνία εξήγε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα, 1,8 εκατ. τόνους.

  Η διμερής συμφωνία αφορά μόνο τον χάλυβα, όχι το αλουμίνιο, διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

  Το Τόκιο εξέφρασε σήμερα "λύπη" που οι ΗΠΑ "δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να ρυθμίσουν" το ζήτημα των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών στο αλουμίνιο. Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι εξήρε το "βήμα μπροστά" που έκανε η Ουάσινγκτον, όμως πρόσθεσε πως το Τόκιο θα συνεχίσει να πιέζει τις ΗΠΑ ώστε να υπάρξει "ολοκληρωμένη λύση".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ