Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Φεβ-2022 09:23

  Στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2002 ο πληθωρισμός στην Τουρκία

  25202675
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας επιταχύνθηκε σε υψηλό σχεδόν 20 ετών τον Ιανουάριο, ωθούμενος από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

  Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τουρκική στατιστική υπηρεσία Turkstat. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 48,69% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με το Marketwatch. Η αύξηση ήταν η όγδοη συνεχόμενη σε αντίστοιχους μήνες.

  Οι μεταφορές σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, ακολουθούμενες από τις κατηγορίες τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών και επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat.

  Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 11,10% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

  Σε έρευνα του Bloomberg σε 19 οικονομολόγους, είχε προβλεφθεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτό συνιστά αύξηση σε σχέση με το 36,1% στο οποίο διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία. 

  Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά μήνας υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία, καθώς ο κρύος καιρός προσθέτει πίεση στις τιμές των τροφίμων και η κυβέρνηση προσαρμόζει ορισμένους φόρους σύμφωνα με τους ρυθμούς πληθωρισμού που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος. Αυτή τη φορά, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και το κόστος των οικιακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έριξαν επιπλέον βάρος. 

  Η τιμή του αργού πετρελαίου αναφοράς Brent, δείκτης των εταιρικών λογαριασμών ενέργειας της Τουρκίας, κυμάνθηκε σε υψηλό επταετίας τον Ιανουάριο, ωθώντας τους αναλυτές να αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές παραγωγού σχεδόν σε τριψήφια επίπεδα σε ετήσια βάση. 

  Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν επίσης αρχίσει να μετακυλίουν υψηλότερα ενεργειακά κόστη στους καταναλωτές, με την κυβέρνηση να αποκαλύπτει ιστορικές αυξήσεις στην τιμή του οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ετήσιος πληθωρισμός λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη και εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας, έφτασε στο 50,91% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άλμα από 34,18% από έναν μήνα νωρίτερα.

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά κινήσεων που επέβαλε ο Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε στο αυξημένο κόστος δανεισμού ως πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη. 

  Οι περικοπές ώθησαν το επίσημο επιτόκιο στο αρνητικό 22% όταν προσαρμόστηκε για τον ετήσιο πληθωρισμό, τη χαμηλότερη πραγματική απόδοση στις αναδυόμενες αγορές, και οδήγησαν τη λίρα σε μια ύφεση που επιτάχυνε τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.

  Οι παγκόσμιες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απότομης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων, επιδείνωσαν τις αυξήσεις των τιμών τον Ιανουάριο και έχουν επίσης ρίξει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. 

  Το εμπορικό χάσμα της Τουρκίας διευρύνεται περισσότερο εδώ και 10 χρόνια καθώς ο λογαριασμός ενέργειας διογκώνεται

  Η TCMB διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον Ιανουάριο, αλλά ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη συνολική του πολιτική. 

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου είπε ότι η στήριξη για το τοπικό νόμισμα θα ήταν βασικός στόχος φέτος, αλλά αποκάλυψε ελάχιστα που να συνεπάγονται αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα ελπίζει να περιορίσει την αύξηση των τιμών λαμβάνοντας μέτρα για την ενθάρρυνση της αποδολαριοποίησης.  

  Σύμφωνα με τη Hürriyet, η TCMB θα δημοσιεύσει τα στοιχεία τρεχουσών συναλλαγών τόσο για τον Δεκέμβριο όσο και για ολόκληρο το έτος 2021 στις 11 Φεβρουαρίου. Ο Καβτζίογλου θα προεδρεύσει της επόμενης συνεδρίασης για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 17 Φεβρουαρίου.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Οι "κρυφές" παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κρατούν τη λίρα στο 13,5

  * Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας διπλασίασε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2022

  * Προσδοκίες για την τουρκική οικονομία το 2022: Έχει ο Ερντογάν σχέδιο για τον πληθωρισμό;

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ