Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Ιαν-2022 08:30

  Η Λευκωσία επαναφέρει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για Αμμόχωστο-Τύμπου

  Η Λευκωσία επαναφέρει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για Αμμόχωστο-Τύμπου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Λευκωσία επαναφέρει την πρόταση των ΜΟΕ για τη διασύνδεση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε για την πρόθεση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον ομόλογό του της Ελλάδας, Νίκο Δένδια. Ενημέρωση, όχι όμως λεπτομερώς, έγινε και στις Βρυξέλλες.

  Στόχος είναι να βρεθούν τρόποι "να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο, να ανακοπούν κινήσεις επιβολής τετελεσμένων" από τουρκικής πλευράς. Η πρόταση δεν είναι καινούργια, πρόκειται ουσιαστικά για ξαναζεσταμένο φαγητό, που επαναφέρεται ενόψει ενός παρατεταμένου αδιεξόδου. Υπενθυμίζεται συναφώς πως όσες φορές κατατέθηκε στο παρελθόν απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά. 

  Με βάση την τελευταία επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, της 31ης Δεκεμβρίου 2020, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το πακέτο περιλαμβάνει τα εξής:

  - Να τεθούν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ τα Βαρώσια και να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των κατοίκων. 

  - Το αεροδρόμιο της Τύμπου να μπει υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, με ένα FIR. Η λειτουργία να γίνεται στη βάση της Σύμβασης του Σικάγου και του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας).

  - Η λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου να τεθεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ευθύνη της Κομισιόν). Προϋπόθεση να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας για τα κυπριακά πλοία και να δοθεί πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια.

  - Υδρογονάνθρακες: Να γίνει καταπιστευτικός λογαριασμός (escrow account) νοουμένου ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ.

  Σε σχέση με το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου υπάρχουν διαχρονικά ανησυχίες για το ενδεχόμενο η λειτουργία του να αξιοποιηθεί από τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση. Δεν έγινε γνωστό, πάντως, κατά πόσο το πακέτο "εμπλουτιστεί" με άλλες ιδέες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασουλίδης, πριν αναλάβει ΥΠΕΞ, είχε δημοσίως αναφερθεί στην ιδέα πως: "Αντί της παράδοσης του αεροδρομίου της Τύμπου στα Ην. Έθνη, να μετατρέψουμε την πρότασή μας ως ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ICAO  για μετατροπή του αεροδρομίου της Τύμπου σε Διεθνές Αεροδρόμιο".

  Πηγή: Philenews

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ