Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 17:47

  Τα βασικά σημεία από τη συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν

  Λαβροφ Μπλινκεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Ρωσία γραπτή απάντηση στις προτάσεις της σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν μετά από συνομιλίες που είχαν στη Γενεύη την Παρασκευή σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

  Οι Λαβρόφ και Μπλίνκεν σκοπεύουν να συναντηθούν εκ νέου στη συνέχεια, αναφέρει το δημοσίευμα. Προς το παρόν, οι πλευρές παραμένουν στις ίδιες θέσεις. Η Ουάσινγκτον ζητάει "αποκλιμάκωση" της κατάστασης όσον αφορά το Ουκρανικό ζήτημα και τονίζει την πρόθεσή της να διατηρήσει την πολιτική "ανοικτής πόρτας" στο ΝΑΤΟ, ενώ η Μόσχα σημειώνει ότι τα πάντα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις εξαρτώνται από το "πώς αισθάνεται ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι".

  Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν

  Γραπτή απάντηση

  Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δώσουν στη Ρωσία γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας και στη συνέχεια οι Μπλίνκεν και Λαβρόφ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση.

  Το ίδιο το έγγραφο, το οποίο θα παραδοθεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να δημοσιευθεί. "Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να δημοσιοποιήσουμε αυτή την απάντηση και θα ζητήσω από τον Άντονι Μπλίνκεν να μην έχει αντίρρηση", δήλωσε ο Λαβρόφ.

  Πιθανότητα επαφής Πούτιν - Μπάιντεν

  Στο μέλλον, οι δύο πρόεδροι μπορεί επίσης να έχουν επαφές, αλλά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να "προτρέχουμε": "Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Είναι σαφές ότι οι επαφές αυτές απαιτούν σοβαρή προετοιμασία".

  Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για επαφές υψηλού επιπέδου "αν αυτό καταστεί χρήσιμο", αλλά μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί μόνο συνομιλίες μεταξύ υπουργών Εξωτερικών.

  Ουκρανία

  "Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας προσπάθησαν και πάλι σήμερα να θέσουν την Ουκρανία στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Λαβρόφ. Η Μόσχα, είπε, συμφωνεί ότι το ουκρανικό ζήτημα "απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή", αλλά δεν πρέπει να αναχθεί σε αυτό "ολόκληρο το πρόβλημα της ευρωπαϊκής  ασφάλειας".

  Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφτούν "ώριμα" για παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή: "Αντ' αυτού, στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις περιοριζόμαστε στο πώς αισθάνεται ο Ζελένσκι και το καθεστώς του. Δεν είναι σωστό".

  Υπάρχει "απειλή" για το Κίεβο;

  Ο Λαβρόφ επανέλαβε κατά τη συνάντηση ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να "εισβάλει" στην Ουκρανία: "Η Ρωσία δεν έχει απειλήσει ποτέ και πουθενά τον ουκρανικό λαό μέσω των επίσημων εκπροσώπων της", σημείωσε.

  Ο Μπλίνκεν από τη μεριά του επανέλαβε τη θέση της χώρας του, απαιτώντας δηλαδή την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Δύση είναι έτοιμη να δώσει μια "ταχεία, σκληρή και ενιαία απάντηση" όχι μόνο αν "οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα", αλλά και αν ληφθεί "μια σειρά επιθετικών δράσεων που δεν περιλαμβάνουν στρατιωτική δράση".

  Διεύρυνση του ΝΑΤΟ

  Οι Λαβρόφ και Μπλίνκεν διαφώνησαν επίσης στο θέμα της εγκατάλειψης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς που ζητά η Μόσχα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε το αίτημα αυτό και ο Μπλίνκεν απάντησε λέγοντας ότι η συμμαχία δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική της "ανοικτής πόρτας". "Αυτό (σ.σ. Το αίτημα της Μόσχας) περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τον περιορισμό του κυριαρχικού δικαιώματος του ουκρανικού λαού να καθορίζει το μέλλον του. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση σε αυτό το θέμα", τόνισε ο Μπλίνκεν.

  Ταυτόχρονα, η Μόσχα πιστεύει ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία "δείχνουν σαφώς ότι η συμμαχία θεωρεί τη χώρα αυτή ως ζώνη επιρροής της". Ο Λαβρόφ συνέκρινε την πολιτική αυτή με την πολιτική που ακολουθούσαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις.

  Αξιολόγηση της συνάντησης

  Ο Λαβρόφ αναμένει ότι η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του θα βοηθήσει την Ουάσινγκτον να προετοιμάσει γραπτή απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας.

  Ο Μπλίνκεν έδωσε μια πιο εκτενή αξιολόγηση: "Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και ουσιαστική" και οι συνομιλίες ήταν "χρήσιμες". "Δεν περιμέναμε σημαντική πρόοδο σήμερα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια σαφή πορεία κατανόησης των αμοιβαίων ανησυχιών", πρόσθεσε.

  Διαβάστε ακόμα:

  Λαβρόφ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας - Αναμένουμε απάντηση την άλλη εβδομάδα

  Αντ. Μπλίνκεν: Δεν θα κάνουμε πίσω στην πολιτική ''ανοιχτής πόρτας'' του ΝΑΤΟ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ