Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιαν-2022 10:08

  Σε υψηλό 19 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο - "Άλμα" στο 36%

  25008676
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.24

  Υψηλό 19 ετών "χτύπησε" ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, με ώθηση από τη "βουτιά" της τουρκικής λίρας, λόγω της πίεσης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για φθηνότερο κόστος δανεισμού μέσω μείωσης των επιτοκίων.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 36,08% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο ποσοστό του από τον Σεπτέμβριο του 2002, σε μια αλματώδη αύξηση από το 21,31% του Νοεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις 19 οικονομολόγων σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg άγγιζαν το 27,36%.

  Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 19,08% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και 79,89% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την έκρηξη των τιμών των εισαγωγών λόγω της βουτιάς της λίρας.

  Στην αιχμή των ανατιμήσεων ήταν οι τιμές σχετικά με τις μεταφορές, οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά 53,66% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των ποτών έκαναν άλμα 43,8%.

  "Αυτό αντανακλά έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού που ωθείται από τη ζήτηση, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή η κεντρική τράπεζα είχε υπονοήσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονταν από τους περιορισμούς στην προσφορά και ότι δεν θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε σχετικά", δήλωσε στέλεχος της Spinn Consulting στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας: "Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν άμεσα και επιθετικά. Ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει πιθανόν το 40-50% τον Μάρτιο".

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας περιέκοψε το βασικό επιτόκιό της κατά 500 μονάδες βάσης με απανωτές μειώσεις από τον Σεπτέμβριο και εξής, με την ενθάρρυνση του Ερντογάν, ο οποίος επιτίθεται με συνέπεια στο υψηλό κόστος δανεισμού, θεωρώντας το τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.

  Οι περικοπές επιτοκίων οδήγησαν τη λίρα σε σπιράλ πτώσης, το οποίο με τη σειρά του εκτίναξε τις τιμές καταναλωτή.

  Το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε μερικώς μέσα στον Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση από πλευράς Ερντογάν μηχανισμού αποζημίωσης των κατόχων λίρας όταν η τελευταία αποδυναμώνεται έναντι ξένων νομισμάτων πέραν ενός ορίου. Ωστόσο, η λίρα παραμένει αποδυναμωμένη κατά 31% σε σχέση με τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε τη μείωση επιτοκίων.

  Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαπραγματευόταν στις 13,6 λίρες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 3%, ωστόσο ανέκαμψε από το χαμηλό επίπεδο των 13,92 δολαρίων που είχε φθάσει νωρίτερα. Το 2021, η λίρα έχασε το 44% της αξίας της μετά τη μεγάλη πτώση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

  Προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το βασικό επιτόκιο κινείται στο -22,08%, δηλαδή σε βαθιά αρνητικό έδαφος, το χαμηλότερο πραγματικό επιτόκιο μεταξύ όλων των αναδυόμενων αγορών.

  "Αναμένουμε επιτάχυνση του πληθωρισμού έως και τον Μάιο - Ιούνιο", δηλώνει ο Ozlem Bayraktar Goksen, επικεφαλής οικονομολόγος στην Tacirler Yatirim. "Δεν βλέπουμε αλλαγές στην πολιτική επιτοκίων μέσα στο α' εξάμηνο του 2022, με βάση και το guidance της κεντρικής τράπεζας", προσθέτει.

  Μολονότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός πληγώνει την δημοφιλία του Ερντογάν εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023, ο ίδιος σημειώνει ότι θα παραμείνει σταθερός στη συγκεκριμένη πολιτική η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύει τη μεταποίηση και τις εξαγωγές και μειώνει την επιρροή των διεθνών αγορών στην τουρκική νομισματική πολιτική.

  Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ