Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 27-Δεκ-2021 07:39

    H ΕΕ χρηματοδοτεί το διαδίκτυο νέας γενιάς

    Next Generation Internet
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ρόλο σε νέους επιστήμονες και ερευνητές στην ανάπτυξη του διαδικτύου τα επόμενα χρόνια θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων Next Generation Internet (ΝGI) το οποίο χρηματοδοτεί και προσφέρει καθοδήγηση σε προσπάθειες ανάπτυξης προγραμμάτων και εφαρμογών που συντάσσονται με τις αρχές που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα διαδίκτυο ανοιχτού κώδικα με προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

    Το πρόγραμμα NGI έκλεισε ήδη τρία χρόνια με μια αρχική επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει υποστηρίξει περισσότερες από 1.000 ερευνητικές ομάδες και επιχειρηματίες σε εκατοντάδες εφαρμογές. Πρόσφατα η Κομισιόν αποφάσισε την ανανέωση του προγράμματος με ακόμη 62 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 για την υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα του διαδικτύου, της αναζήτησης πληροφορίων, της αξιόπιστης διαχείρισης δεδομένων καθώς και των αποκεντρωμένων πληροφορικών συστημάτων. 

    Το NGI υποστηρίζει το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης μέχρι το 2030 μέσω ασφαλών και βιώσιμων ψηφιακών υποδομών, ειδικά σε μια εποχή που το ψηφιακό επίπεδο ελέγχεται σε συντριπτικό βαθμό από τις αμερικανικές εταιρείες του λεγόμενου "big tech” (Αlphabet-Google, Amazon, Apple, Meta-Facebook και Microsoft). 

    Εκτός από τις απευθείας επιδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων, το NGI προσφέρει καθοδήγηση και  πρόσβαση σε επιπλέον χρηματοδότηση σε επιστήμονες και ερευνητές που θέλουν να μετεξελίξουν τις εφαρμογές τους σε επιχειρήσεις, με στόχο να αυξηθούν οι επιλογές που προσφέρονται στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε και το νέο κατάλογο με τις εφαρμογές που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ο κατάλογος παρουσιάζει πάνω από 500 τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε τομέα, από την υγεία και την ενέργειας έως την εφοδιαστική αλυσίδα, την έρευνα και την παρουσίαση πολυμέσων. 

    Οι ελληνικές συμμετοχές 

    Στον κατάλογο του NGI περιλαμβάνεται και δύο ελληνικές συμμετοχές. Πρόκειται για την εφαρμογή DOOR που αναπτύσσει η εταιρεία UBITECH καθώς και για μια εφαρμογή που αναπτύσσει το ερευνητικό κέντρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Και οι δύο εφαρμογές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της έρευνας και αφορούν το ευρύτερο πεδίο των ασφαλών συναλλαγών και της προστασίας της ψηφιακής ταυτότητας. 

    Κ. Κετσιετζής

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ