Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 20:05

  Αναλυτές της Danske Bank: Ο Ερντογάν θα πρέπει να επιβάλει capital controls

  158646820
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με αναλυτές της Danske Bank, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει είτε να συσφίξει τη νομισματική πολιτική είτε να επιβάλλει capital control προκειμένου να σταματήσει το ράλι της ισοτιμίας δολαρίου/λίρας. Πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα είναι επίμονος αυτή τη φορά και δεν θα πειστεί εύκολα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι: πίεση από την επιχειρηματική κοινότητα, σημάδια μαζικών αναλήψεων (bank run) και απειλή πρόωρων εκλογών.

  "Με περιορισμένα αποθέματα ασφαλείας, οι πρόσφατες παρεμβάσεις της ΤCΜB δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένδειξη απόγνωσης και, ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να υπονομεύσουν την αξιοπιστία τους παρά να σταματήσουν την πτώση της λίρας. Πιο ακραία μέτρα, όπως τα capital controls, δεν μπορούν να αποκλειστούν", λένε οι αναλυτές της δανέζικης κεντρικής τράπεζας.

  "Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής της πολιτικής και αν ο Ερντογάν δεν αποθαρρύνεται από την απειλή ενός bank run ή πρόωρων εκλογών, πιστεύουμε ότι τα χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια, η αποδυνάμωση των θεμελιωδών μεγεθών και οι αυστηρότερες παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα οδηγήσουν τη λίρα ακόμη πιο κάτω", επισημαίνουν.

  "Βασικά ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να καταπολεμήσει το "τρίλημμα Mundell-Fleming" που δηλώνει ότι μια μικρή ανοιχτή οικονομία όπως η Τουρκία δεν μπορεί να ασκήσει ταυτοχρόνως σταθερή νομισματική ισοτιμία, ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Έτσι, εκτός εάν ο Ερντογάν θέλει να δει την ισοτιμία δολαρίου/λίρας να συνεχίζει να αυξάνεται (δημιουργώντας υψηλότερο ή ακόμη και υπερπληθωρισμό), η Τουρκία πρέπει είτε να συσφίξει τη νομισματική πολιτική, δηλαδή να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη νομισματική πολιτική της ή να επιβάλει capital control (ή να εφαρμόσει ελέγχους τιμών, που θα οδηγούσαν σε έλλειψη αγαθών στην οικονομία)."

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ο Ερντογάν τάζει δάνεια για στήριξη της απασχόλησης: "Οι μειώσεις επιτοκίων θα ρίξουν τον πληθωρισμό"

  * Οι αριθμοί αποδομούν τον Ερντογάν: Ο νέος κατώτατος μισθός της Τουρκίας μειώθηκε 45 δολ. σε τέσσερις μέρες

  * Νέες διακοπές συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης - Άγγιξε το 18,5 η ισοτιμία δολαρίου/λίρας

  * Τουρκία: Η κατάρρευση της λίρας και ο καλπάζων πληθωρισμός εκτίναξαν τις πωλήσεις κατοικιών

  * Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος - Χωρίς κανένα αντίκρισμα

  * Η λίρα εξαερώνεται και η βόρεια Συρία που ελέγχεται από τους μισθοφόρους του Ερντογάν εξαθλιώνεται

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ