Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Δεκ-2021 17:27

  Williams (Fed): Ο πληθωρισμός μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς να υπάρξει ύφεση

  Williams (Fed): Ο πληθωρισμός μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς να υπάρξει ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι βέβαιος πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό χωρίς ύφεση.

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο Williams ρωτήθηκε σχετικά με ένα άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, όπου ο τελευταίος ανέφερε ότι έχουν υπάρξει λίγες, αν όχι καμμία, περιπτώσεις κατά τις οποίος ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε επιτυχώς χωρίς ύφεση.

  "Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το κάνουμε”, απάντησε ο Williams.

  "Η νομισματική πολιτική το τελευταίο τέταρτο του αιώνα ή και περισσότερο έδειξε ότι μπορούμε να επιτύχουμε και να παρέχουμε σταθερό χαμηλό πληθωρισμό, και να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης και μπορούμε να επαναφέρουμε την οικονομία στη μέγιση απασχόληση”, τόνισε.

  Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης είπε ότι η οικονομία τώρα παρουσιάσει ένα μοναδικό σύνολο συνθηκών που οδηγείται από την πανδημία του κορονοϊού και "η αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα” δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία.

  Την Τετάρτη, η Fed ανακοίνωσε ότι επιταχύνει τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων, ώστε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και όχι τον Ιούνιο όπως ήταν προγραμματισμένο. Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έδειξε προς τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, το επόμενο έτος, καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνο να επιμείνει ο υψηλός πληθωρισμός.

  Εν τω μεταξύ, ο Williams τόνισε ότι δεν βλέπει κάποιο όφελος από την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ακόμη νωρίτερα, δηλαδή πριν τον Μάρτιο.

  Πρόσθεσε πως εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί "κάπως” το επόμενο έτος και πως βλέπει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας.

  "Στην πραγματικότητα η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σημάδι θετικής εξέλιξης”, είπε. Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός "είναι προφανώς πολύ υψηλός αυτήν τη στιγμή” και η Fed θέλει να διασφαλίσει ότι θα επανέλθει στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ