Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Δεκ-2021 14:46

  ΕΚΤ: Τέλος στο PEPP τον Μάρτιο - Ειδική πρόβλεψη για Ελλάδα αφήνει "παράθυρο" για συνέχιση των αγορών

  ΕΚΤ: Τέλος στο PEPP τον Μάρτιο - Ειδική πρόβλεψη για Ελλάδα αφήνει 'παράθυρο' για συνέχιση των αγορών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:50

  Την περαιτέρω επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα και επίσημα ότι στο τέλος Μαρτίου του 2022 θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP.

  Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το Δ.Σ. περιμένει να διενεργήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό απ' ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, της τελευταίας για το 2021. "Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022", προσθέτει. 

  "Παράθυρο" για συνέχιση των αγορών

  Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοικτό ένα "παράθυρο" για τη συνέχιση των αγορών.

  Ειδικότερα, η τράπεζα σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο επανάληψης του κατακερματισμού στις αγορές λόγω της πανδημίας, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του PEPP θα μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία στο χρονικό ορίζοντα, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και την περιοχή, ανά πάσα στιγμή.

  Όπως εξηγεί, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα που θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή που αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία. 

  Αναφέρει ακόμα ότι οι καθαρές αγορές στο PEPP θα μπορούσαν να επαναληφθούν, εάν κριθεί αναγκαίο, για να αντιμετωπιστούν αρνητικές διαταραχές που θα σχετίζονται με την πανδημία. 

  Παρατείνει τον χρονικό ορίζοντα επανεπένδυσης 

  Η ΕΚΤ αποφάσισε ταυτόχρονα να επεκτείνει τον χρονικό ορίζοντα επανεπένδυσης για το πρόγραμμα PEPP.

  Πλέον σχεδιάζει να επανεπενδύει τις πληρωμές από την εξόφληση των τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσι του PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου του PEPP θα γίνει με τέτοιο τρόπο για την αποφυγή παρεμβολών στην κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

  Ενισχύει το APP με διπλασιασμό των αγορών

  Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι το Δ.Σ. αποφάσισε μηνιαίο ρυθμό καθαρών αγορών ύψους €40 δισ. το δεύτερο τρίμηνο και €30 δισ. το τρίτο τρίμηνο στο πλαίσιο του τακτικού προράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP).

  Προηγουμένως, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP ήταν στα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. 

  Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2022 και στη συνέχεια, το Δ.Σ. θα διατηρεί τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP με μηνιαίο ρυθμό της τάξης των €20 δισ. για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων. Το Δ.Σ. περιμένει οι καθαρές αγορές να τελειώσουν λίγο πριν ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια της.

  Αμετάβλητα τα επιτόκια

  Η ΕΚΤ διατήρησε παράλληλα αμετάβλητα τα επιτόκια της, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

  Δημήτρης Στόλης 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ