Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 07:58

  Το μεγάλο comeback της Gucci στην Ελλάδα

  GUCCI MYKONOS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Στο βιογραφικό μελόδραμα παραγωγής και σκηνοθεσίας του Ridley Scott, υπό τον διεθνή τίτλο "House of Cucci" εξιστορείται επί μεγάλης οθόνης η ταραχώδης ζωή των Gucci, μία διαδρομή με ερωτικές ατασθαλίες, απιστία και αμαρτωλές περιπλανήσεις στο χώρο της υψηλής ραπτικής με απόγειό της τη δολοφονία του κληρονόμου της δυναστείας των Gucci, Maurizio Gucci, από την πρώην σύζυγό του, Patrizia Reggiani. 

  Κερδοφόρα πορεία στην Ελλάδα

  Αυτή τη στιγμή και παρά τις δυσκολίες που παρουσίασε το 2020 για το σύνολο του επιχειρείν παγκοσμίως και ιδίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση αγαθών, η Gucci στην Ελλάδα έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τη θέση της και να αποτελεί μία κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα με τζίρο 11,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 (4,48 εκατ. ευρώ ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών του 2020 λόγω Covid-19). Nα σημειωθεί μάλιστα ότι το 2019 οι πωλήσεις της Gucci στην ελληνική αγορά έφεραν και καθαρά κέρδη 227 χιλ. ευρώ (ζημίες 4 χιλ. ευρώ το 2020).

  Σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η επιχείρηση ενίσχυσε τις πωλήσεις της κατά 49% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, δεδομένης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και του καινούργιου καταστήματος που λειτούργησε στη Μύκονο. Υπό αυτές τις συνθήκες η προσθήκη και του νέου σημείου πώλησης θα την φέρει σταδιακά πάνω από το φάσμα κύκλου εργασιών των 11 εκατ. ευρώ που κατέγραψε εντός του 2019. 

  Την άνοιξη που μας πέρασε η εταιρεία δημιούργησε και δεύτερο κατάστημα επί της οδού Μελετοπούλου στη Μύκονο, επενδύοντας στο ισχυρό τουριστικό ρεύμα του νησιού και στους επισκέπτες που αναζητούν αγορές αγαθών πολυτελείας κατά την επίσκεψή τους στο συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων. Eπικεφαλής της Luxury Goods Greece Α.Ε. αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ο γενικός διευθυντής της Gucci για τη νότια Ευρώπη, Renato Munafo, καθώς η οικογένεια Χαραγκιώνη και συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης αλλά και ο γιος του, Νικηφόρος, έπαψαν να διατηρούν καθήκοντα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ τη διοίκηση της Gucci στην Ελλάδα ασκούν πλέον αποκλειστικά τα στελέχη της μητρικής. 

  Η δύσβατη περίοδος της κρίσης

  Στην Ελλάδα η διαδρομή του οίκου συνάντησε επίσης κατά το παρελθόν τις δικές της διακυμάνσεις, όπου o όμιλος Χαραγκιώνη έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της εμπορικής ονομασίας Gucci και των καταστημάτων λιανικής της στην Ελλάδα διατηρούσε κατά την εξέλιξη της μάρκας καταστήματα στην Κηφισιά και στο Κολωνάκι. Η πορεία της Gucci στη χώρα μας συνέπεσε με τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε ο όμιλος Χαραγκιώνη στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η διαχείριση του σήματος να περιέλθει στη μητρική εταιρεία, η οποία σήμερα διαχειρίζεται τα καταστήματα και τη μάρκα Gucci στην Ελλάδα με δύο καταστήματα στη Μύκονο και ένα στο Σύνταγμα, το οποίο αποτελεί μεταφορά από το προϋπάρχον σημείο της οδού Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, στο σημερινό χώρο πώλησης επί της λεωφόρου Πανεπιστημίου. Nα σημειωθεί ότι το 2010 ο οίκος Gucci αποφάσισε να εισέλθει απευθείας στην Ελλάδα μέσω της σύστασης κοινοπραξίας με τον όμιλο Χαραγκιώνη. Ωστόσο το 2014 η πτωτική πορεία θα συνεχιζόταν, όπου δεδομένων και των ισχυρών κλυδωνισμών που επέφερε η κρίση σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο όμιλος Χαραγκιώνη αποτελέσαν αιτίες για να διακόψει τη λειτουργία του το κατάστημα της Κηφισιάς. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε ότι το 2014 που έκλεισε το κατάστημα της Κηφισιάς η Gucci τζίραρε μόλις 2,4 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες μετά από φόρους 298 χιλιάδων ευρώ. Τέλος αναφέρουμε ότι στην πρακτική του ομίλου Χαραγκιώνη ήταν να φιλοξενεί τα σημεία λιανικής του στα ιδιόκτητα καταστήματα, κάτι που ίσχυσε τόσο στην περίπτωση του καταστήματος Gucci στο Κολωνάκι, όσο και στην περίπτωση του καταστήματος της Κηφισιάς δεδομένου και του ισχυρού χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειριζόταν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ