Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 14:36

  Ο αληθινός ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει το 60%, λέει ερευνητική ομάδα

  139671634
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας είναι σχεδόν 60%, διαπιστώνει ερευνητική ομάδα

  Λίγο πριν η κρατική υπηρεσία TürkStat ανακοινώσει τον επίσημο ρυθμό πληθωρισμού καταναλωτή στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2021 στο 21,31%, η Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού (ENAG) είχε ανακοινώσει το δικό της ποσοστό: 58,65%.

  Η Inflation Research Group (ENAG), η οποία ιδρύθηκε από μια ομάδα ακαδημαϊκών και ανακοινώνει εναλλακτικούς ρυθμούς πληθωρισμού στην Τουρκία, υπολόγισε ότι ο μηνιαίος καταναλωτικός πληθωρισμός της Τουρκίας ήταν 9,91% και ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 58,65% τον Νοέμβριο του 2021.

  Σύμφωνα με την ENAG, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τιμών σημειώθηκε στην κατηγορία "αναψυχή και πολιτισμός" με 21,11%. Η χαμηλότερη μηνιαία αύξηση των τιμών σημειώθηκε στις επικοινωνίες (1,38%).

  Σχολιάζοντας τα στοιχεία στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκτελεστικός διευθυντής της ENAG, Καθ. Βεϊσέλ Ουλουσόι, είπε, "Το βασικό επιτόκιο έχει πέσει, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί. Ο πληθωρισμός πλησιάζει σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς".

  Ενώ το μεγάλο χάσμα μεταξύ των στοιχείων που ανακοίνωσε η κρατική Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TürkStat) και εκείνων της ENAG είναι εντυπωσιακό, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης επικρίνουν εδώ και καιρό ότι τα στοιχεία της TürkStat δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως άμα τη ανακοινώσει των στοιχείων από την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, ο ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσήλθε στα γραφεία της για να ζητήσει στοιχεία για τις δημοσιεύσεις.

  Άγνωστο άτομο έφραξε την είσοδο στον πρόεδρο του Ρεπομπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και είπε ότι δεν μπορεί να του επιτρέψει την είσοδο.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ