Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 12:54

  Γιατί η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ

  Γιατί η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία θα μπορούσε να υιοθετήσει το ευρώ, κάτι που θα της επέτρεπε να επιλύσει την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, τον εκτοξευόμενο στα ύψη πληθωρισμό και την πτώση της αξίας της λίρας, γράφει η Asli Karahan-Ay, επικεφαλής επενδύσεων της Lioness Capital.

  Η απόφαση αυτή ένα θα είναι επίσης προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σταθεροποίηση της χώρας και την εκ νέου προσκόλληση της χώρας στο άρμα της Δύσης δήλωσε η Karahan-Ay σε άρθρο στο Politico.

  Υπάρχει ήδη μια νομισματική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ανδόρας και του Αγίου Μαρίνου και η Τουρκία θα αποκτούσε το δικαίωμα να υιοθετήσει το ευρώ χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία των Τούρκων στην Ευρώπη, συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό όργανο, είπε. 

  "Σε αυτό το σενάριο, η ΕΕ δεν θα αναλάμβανε το χρέος της Τουρκίας και η Άγκυρα δεν θα έπαιρνε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έως ότου εκπληρώσει και τα πέντε κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ σχετικά με τον πληθωρισμό, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, την αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και μακροπρόθεσμη σταθερότητα επιτοκίων".   

  "Γιατί μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν ελκυστική για την Τουρκία; Σίγουρα, θα έχανε την ευελιξία της να υποτιμήσει το νόμισμά της για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες", δήλωσε ο Kayahan-Ay. "Αλλά η υιοθέτηση του ευρώ θα έλυνε επίσης πολλά προβλήματα για την τουρκική οικονομία, εξαλείφοντας το χρόνιο πρόβλημα πληθωρισμού και καθιστώντας τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με χαμηλά επιτόκια, υψηλή ανάπτυξη και χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο".

  "Θα ήταν επίσης μια σχετικά εύκολη μετάβαση. Περίπου το 55% των τουρκικών τραπεζικών καταθέσεων είναι ήδη σε ξένα νομίσματα — κυρίως σε ευρώ και σε δολάριο. Το εμπόριο Τουρκίας-ΕΕ είναι ήδη μεγάλο και αυξάνεται μετά από δύο δεκαετίες στην τελωνειακή ένωση. Το 2020, το εμπόριο με την ΕΕ αντιπροσώπευε το 41% των τουρκικών εξαγωγών και το 33% των εισαγωγών της. Η υιοθέτηση του ευρώ θα επιτάχυνε επίσης την ευθυγράμμιση του τουρκικού χρηματοπιστωτικού τομέα με τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς νόμους και κανονισμούς, αυξάνοντας την αξιοπιστία του κλάδου".

  Η υιοθέτηση του ευρώ από την Τουρκία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης διμερούς σχέσης, θα φέρει τη χώρα σταθερά στη δυτική τροχιά και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, είπε.

  "Λέγεται συχνά ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη. Τα νομισματικά δεινά της Τουρκίας δίνουν στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα την ευκαιρία να επαναφέρουν τις διαλυμένες σχέσεις, να εμβαθύνουν το εμπόριο και να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς, αποφεύγοντας παράλληλα το πολιτικό ναρκοπέδιο που είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ", είπε η Kayahan-Ay.

  "Η ΕΕ πρέπει να καλωσορίσει την Τουρκία στη νομισματική της ένωση και η Τουρκία θα πρέπει να είναι πρόθυμη να ενταχθεί. Ο Ατατούρκ αναμφίβολα θα το είχε εγκρίνει. Και με τα έξυπνα, διαπεραστικά μάτια και το αινιγματικό του χαμόγελο, θα φαινόταν ωραίος στο κέρμα του ευρώ.", έγραψε στο άρθρο της.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Τουρκία: Συνεργάτης του "γαμπρού" Αλμπαϊράκ ο νέος ΥΠΟΙΚ - Η φωτογραφία με Γκιουλέν, το tweet για τον Θεό

  * Οι τουρκικές μετοχές είναι ταυτόχρονα ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο στον κόσμο το τρέχον τρίμηνο

  * Τουρκία: Παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος οδήγησαν σε ανάκαμψη της λίρας

  * Ερντογάν: Ακολουθούμε έναν παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό δρόμο στην οικονομία

  * Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ η τουρκική λίρα - Παραιτήθηκε στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ