Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 14:21

  Αισιόδοξος ο CEO της BioNTech για την προστασία των εμβολίων κατά της Όμικρον

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το εμβόλιο της BioNTech και της Pfizer κατά της COVID-19 είναι πιθανό να προσφέρει ισχυρή προστασία κατά της σοβαρής νόσησης από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech μιλώντας στο Reuters, καθώς η εταιρεία του εξετάζει την ανάγκη να αναβαθμίσει το εμβόλιο της για το νέο στέλεχος.

  Για τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί εργαστηριακές δοκιμές για να αξιολογηθεί η αντίδραση ατόμων που έχουν κάνει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου της BioNTech προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα αντισώματα τους αδρανοποιούν την Όμικρον. Αυτό θα καθορίσει αν χρειάζονται και νέα εμβόλια. 

  "Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να έχουν σημαντική προστασία κατά της σοβαρής νόσησης από την Όμικρον", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περιμένει οι εργαστηριακές δοκιμές να δείξουν κάποια απώλεια στην προστασία που προσφέρει το εμβόλιο κατά της ήπιας και μέτριας νόσησης στην περίπτωση της Όμικρον, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος της απώλειας. 

  Η εταιρεία βιοτεχνολογίας εστιάζει σε μια αναβαθμισμένη έκδοση του εμβολίου της, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτό θα χρειαστεί, δήλωσε. 

  Ο Σαχίν δήλωσε επίσης ότι η τρίτη δόση του εμβολίου, η ενισχυτική δόση, είναι πιθανό να προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας κατά της Όμικρον σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις. 

  "Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Το μόνο πράγμα που με ανησυχεί αυτή την στιγμή είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου", πρόσθεσε ο Σαχίν. 

  Η συγκρατημένη αισιοδοξία του επικεφαλής της BioNTech έρχεται σε αντίθεση με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που έκανε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα μεγάλης πτώσης της προστασίας κατά της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. 

  Ο Σαχίν εκτίμησε παράλληλα ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν αναμένεται να ζητήσουν νέες δοκιμές σε εθελοντές και μια ανάλυση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε ένα αναβαθμισμένο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον.

  "Το πλεονέκτημα είναι ότι κάνουμε δοκιμές για μήνες τώρα στο pit stop... και αν χρειαστεί να αλλάξουμε λάστιχα στην πραγματικότητα θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι το δείξαμε αυτό για μια μετάλλαξη και για δύο μεταλλάξεις...”, δήλωσε ο Σαχίν. 

  Ανέφερε ότι συνεχίζει να περιμένει η αρχική παρτίδα για ένα νέο εμβόλιο να είναι για 25-50 εκατ. δόσεις, με τον αναγκαίο χρόνο να είναι περίπου 100 ημέρες, με την προϋπόθεση να έχει δοθεί το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές. 

  Ο Σαχίν δεν θέλησε να κάνει εικασίες για το αν η Όμικρον θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος, όπως η Δέλτα. "Αλλά ακόμα και αν γίνει, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί λόγο για πανικό", σημείωσε. 

  Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στο μεταξύ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τα προσαρμοσμένα εμβόλια για την Όμικρον μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες, εάν χρειαστεί, αν και τα υφιστάμενα εμβόλια αναμένεται να συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ