Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 18:48

  Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ η τουρκική λίρα - Παραιτήθηκε στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας

  Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ η τουρκική λίρα - Παραιτήθηκε στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:56

  Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε σχεδόν χαμηλό ρεκόρ την Τρίτη μετά τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων.

  Το νόμισμα έφτασε στο χαμηλό των 13,49 (απώλειες 4,5% στην ημέρα) ανά δολάριο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πλησιάζοντας το τελευταίο χαμηλό ρεκόρ των περίπου 13,52 προς το δολάριο (23 Νοεμβρίου), μετά τις ανανεωμένες ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική της χώρας και τις ανησυχίες για την παραλλαγή Όμικρον του Covid-19. Η πτώση της λίρας ήταν συγκλονιστική - έπεσε από περίπου 8,5 στο δολάριο στα τέλη Αυγούστου σε περισσότερο από 13 ανά δολάριο μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

  Παρ' όλα αυτά έναντι του ευρώ, το νόμισμα έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς η ισοτιμία έφτασε το 15,23, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό, των 15,20 λιρών ανά ευρώ που είχε επίσης σημειωθεί στις 23 Νοεμβρίου.

  Ο Ερντογάν αρνείται επανειλημμένα να αυξήσει τα επιτόκια για να επιβληθεί στον αυξανόμενο διψήφιο πληθωρισμό και η αξία της λίρας έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα αυτού. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι πλέον κοντά στο 20%. Ο Ερντογάν απέλυσε τρεις επικεφαλής κεντρικών τραπεζών επειδή δεν ευθυγραμμίστηκαν με την πεποίθησή του ότι τα επιτόκια δεν πρέπει να αυξηθούν.

  "Πάντα υποστήριζα για χαμηλότερα επιτόκια και επαναλάμβανα ότι τα επιτόκια πρέπει να είναι χαμηλότερα. Ποτέ δεν υποστήριξα και δεν θα υποστηρίξω την αύξηση των επιτοκίων", ανέφερε ο Ερντογάν στον τουρκικό Τύπο την Κυριακή.

  Νωρίτερα, το τουρκικό ntv μετέδωσε, επικαλούμενο και το Bloomberg, ότι ο επικεφαλής αγορών της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ντορούκ Κιουτσουκσαράτς, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση, τον Αύγουστο του 2019, έχει υποβάλει την παραίτησή του. Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγορών της TCMB, Χακάρ Ερ, ανέλαβε τη θέση του.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ