Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Νοε-2021 10:20

  Ahval: Θέμα εθνικής ασφάλειας η κριτική στην οικονομική πολιτική Ερντογάν

  Λογοκρισία Ερντογάν και στο διαδίκτυο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόσφατη τοποθέτηση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) υιοθέτησε ως επίσημη κρατική θέση την δήλωση του πρόεδρου Ερντογάν για "πόλεμο οικονομικής ελευθερίας”, την ώρα που που αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, αναφέρει ο Ζουλφικάρ Ντογκάν σε άρθρο του στην Ahval.

  Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε στις 25 Νοεμβρίου για να εξετάσει τις οικονομικές "προκλήσεις και απειλές” που αντιμετωπίζει η χώρα.

  Σε ανακοίνωση του το MGK ανέφερε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια "οι προκλήσεις και οι απειλές που δέχεται η τουρκική οικονομία” εντάσσονται στην ατζέντα του.

  "Οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζει και πιθανώς αντιμετωπίσει και στο μέλλον η Τουρκία- στη διαδικασία υλοποίησης επενδύσεων, στον παραγωγικό τομέα, στον τομέα της απασχόλησης και των πολιτικών που προσανατολίζονται στις εξαγωγές- έχουν αξιολογηθεί”, αναφέρει το MGK.

  Αυτό ανακοινώθηκε την ώρα που η τουρκική λίρα κατέγραφε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

  Την ώρα που η χώρα ακόμα κλυδωνίζεται από τις παρενέργειες της πανδημίας του κορονοϊού, η τουρκική οικονομία συνεχίζει την πορεία της σε ένα καθοδικό σπιράλ. Η λίρα είδε μια ταχύτατη απομείωση της αξίας της έναντι του ευρώ και του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα. Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες σε αρκετές μεγάλες πόλεις.

  "Για αυτό τον λόγο είναι αξιοσημείωτο ότι η οικονομία για πρώτη φορά μπήκε στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας” αναφέρει ο Ντογκάν, προσθέτοντας ότι αξιολογήθηκε ως θέμα "εθνικής ασφάλειας”.

  Μέχρι τώρα 74 Τούρκοι πολίτες έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις κατά της αύξησης στις τιμές των αγαθών και τον καλπάζων πληθωρισμό. Ταυτόχρονα η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (EGM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες κατά 270 πολιτών, οι οποίοι "άσκησαν κριτική στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να προκαλέσουν το κοινό”.

  Την ίδια ώρα τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση σε παραίτηση, την ώρα οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

  Σύμφωνα με τον Ντογκάν, οι εξελίξεις στην οικονομία απ' εδώ και στο εξής θα αξιολογούνται από την τουρκική κυβέρνηση ως "θέμα εθνικής ασφάλειας”.

  "Πλέον σχόλια, κριτικές ή και ακόμα και προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομίας, που μπορεί να γίνονται από την αντιπολίτευση, από ΜΚΟ, από σωματεία, από ακαδημαϊκούς, από οικονομολόγους, δημοσιογράφους ή από οποιονδήποτε θα μπορεί να εμπίπτει στο πλαίσιο της "εθνικής ασφάλειας””, τονίζει ο Ντογκάν.

  "Έτσι το κάλεσμα του Ερντογάν για "πόλεμο οικονομικής ελευθερίας” ενάντια στις επιθέσεις ξένων δυνάμεων, μετουσιώθηκε σε μια "επίσημη” κρατική θέση που διέπεται από το κριτήριο της εθνικής ασφάλειας, μετά την ανακοίνωση του MGK”, προσθέτει ο Ντογκάν.


   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ