Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 09:10

  Στενός σύμμαχος του Ερντογάν έλαβε 1 δισεκατομμύριο λίρες μέσω κρατικών διαγωνισμών

  Στενός σύμμαχος του Ερντογάν έλαβε 1 δισεκατομμύριο λίρες μέσω κρατικών διαγωνισμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εταιρείες που ανήκουν στον επιχειρηματία Φουάτ Τοσιαλί έλαβαν 1,17 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες σε δημόσιους διαγωνισμούς σωληνώσεων μεταξύ 2012 και 2021, ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα BirGün. Ο Τοσιαλί είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διορίστηκε από τον πρόεδρο ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου Διευθυντών του Επενδυτικού Ταμείου της Τουρκίας (TVF) το 2018. 

  Η Τοσιαλί κατέχει μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που ονομάζεται Tosyalı Holding, η οποία εποπτεύει ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών. Μαζί, αυτές οι εταιρείες έλαβαν 43 διαφορετικούς διαγωνισμούς μεταξύ 2012 και 2021, κυρίως προσφορές "αγοράς σωλήνων" από δημόσιους φορείς. 

  Η Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών και Μεταφορών Πετρελαίου της Τουρκίας (BOTAŞ), θυγατρική του υπουργείου Ενέργειας, ανέθεσε τους περισσότερους διαγωνισμούς στις εταιρείες του Τοσιαλί. Η Tosçelik Spiral Boru Üretim Sanayi Anonim Şirketi, υπό την ομπρέλα της εταιρείας χαρτοφυλακίου, έλαβε 19 ξεχωριστούς διαγωνισμούς από το κράτος την εξαετία μεταξύ 2016 και 2021, συνολικού ύψους 942 εκατομμυρίων λιρών - η BOTAŞ χορήγησε 11 από αυτούς. Επτά ακόμη παραχωρήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων και ένα από τη Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO). 

  Η Tosçelik Profil ve Saç Endüstrisi Anonim Şirketi, μια άλλη από τις εταιρείες του Τοσιαλί, έλαβε 23 ξεχωριστούς διαγωνισμούς συνολικού ύψους 61 εκατομμυρίων λιρών μεταξύ 2012 και 2021. Οι περισσότεροι από αυτούς - 15 προσφορές - χορηγήθηκαν από την TPAO, που συνδέεται με την κυβέρνηση. 

  Όταν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έλεγχε την Κωνσταντινούπολη, μέχρι το 2019, ο Τοσιαλί και οι εταιρείες του λάμβαναν επίσης μεγάλους διαγωνισμούς από την πόλη. Το 2014, η Γενική Διεύθυνση της Διοίκησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Κωνσταντινούπολης (İSKİ) παραχώρησε στην Tosyalı Dış Ticaret Anonim Şirketi μια δουλειά 126,43 εκατομμυρίων λιρών για την προμήθεια σωληνώσεων νερού. Η εταιρεία πούλησε σωληνώσεις στην İSKİ με αυτόν τον διαγωνισμό. 

  Η επίβλεψη μεγάλων κατασκευαστικών έργων έχει επίσης παραχωρηθεί σε θυγατρικές εταιρείες του Τοσιαλί. Η διαχείριση του Έργου Βιομηχανικής Ζώνης Filyos, στη βόρεια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, παραχωρήθηκε σε θυγατρική της Tosyalı holding το 2019. Όσον αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στο έργο, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Γιαβούζ Γιαβουζουγιλμάζ είπε ότι "η Tosyalı Holding δεν συμμετέχει στο έργο Filyos ως επενδυτής, αλλά ως εταίρος του AKP".

  Η εταιρεία του Τοσιαλί είναι μια από τις πολλές που ανήκουν σε συμμάχους του Ερντογάν που έχουν επωφεληθεί από κυβερνητικούς διαγωνισμούς υπό την κυριαρχία του AKP. Ο Μεχμέτ Τζενγκίζ, ένας δισεκατομμυριούχος και στενός σύμμαχος του προέδρου, εέγχει μια εταιρεία, την Cengiz Holding, η οποία έχει λάβει τους περισσότερους δημόσιους διαγωνισμούς από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Η εταιρεία του είναι γνωστή για την επίβλεψη έργων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλης κλίμακας σε υποδομές και κατασκευαστικά έργα. Επιπλέον, η εταιρεία που ανήκε στον πατέρα του γαμπρού του Ερντογάν ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που διεκπεραίωσε κατασκευές και επισκευές στους κρατικούς σιδηροδρόμους της Τουρκίας.

  Ο Τοσιαλί, όπως ο Τζενγκίζ και άλλοι που επωφελήθηκαν από αυτούς τους διαγωνισμούς, είναι ειλικρινής υποστηρικτής του AKP. Το 2019, παρακολούθησε μια προεκλογική συγκέντρωση του AKP στην Αλεξανδρέττα και μάλιστα έκανε και προεκλογική καμπάνια για λογαριασμό του τοπικού υποψηφίου του AKP. 

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  Pandora Papers: Αποκαλύψεις για τα offshore εκατομμύρια των "συμμάχων" του Ερντογάν

  Τουρκία: Ο Ερντογάν εξασφάλισε έσοδα στη "Συμμορία των 5" παρά το σκληρό lockdown

  Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος αποκαλύπτει: Το σκάνδαλο $500 εκατ. στις ΗΠΑ, ο Σοϊλού και οι φίλοι του Ερντογάν

  Πόρισμα του ΟΗΕ εκθέτει τον Γιλντιρίμ και επιβεβαιώνει τον αρχινονό Πεκέρ για το εμπόριο ναρκωτικών

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ