Τετάρτη, 24-Νοε-2021 00:01
Τουρκία: Σούπερ μάρκετ δίνουν ζάχαρη, λάδι, αλεύρι, τσάι και καφέ με δελτίο

Η οικονομική πολιτική του προέδρου της Τουρκίας έχει διαλύσει την αγοραστική δύναμη του τουρκικού πληθυσμού, την ώρα που οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ωθούν τις τιμές παγκοσμίως προς τα πάνω. Ο πληθωρισμός στην ισλαμική χώρα παραμένει στα ύψη και η τουρκική λίρα κάθε μέρα χάνει μεγάλο ποσοστό της ισχνής δύναμής της. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα... δελτία τροφίμων.
Οι Τούρκοι πολίτες, εξαιτίας της κρίσης που επικρατούσε στη ζάχαρη ήταν αναγκασμένοι να προμηθεύονται λίγη ποσότητα από κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ. Λίγο αργότερα κάποια σούπερ μάρκετ έβαλαν περιορισμούς στο ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο, επιτρέποντας την αγορά μέχρι και δύο λίτρων.
Πλέον από τη Δευτέρα, υπάρχει περιορισμός και στον... τουρκικό καφέ!
🔴 Yağ ve şekerden sonra Türk Kahvesi'ne de marketlerde kota getirildi
— CAN TV (@cantv_tv) November 23, 2021
TL'nin hızla değer kaybetmesinin ardından bazı marketlerde Türk Kahvesi'nin satışına limit getirildi.
Halk #hükümetistifa sloganıyla sokakta pic.twitter.com/TjFUnLHyfL
Οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν πάνω από δύο πακέτα ζάχαρη και πάνω από δύο πακέτα των 100 γραμμαρίων καφέ από την πιο διάσημη μάρκα της χώρας.
Şekere kota; 1 paket alabilirsin…
— Mahir666 (@TENGRITURK66) November 23, 2021
Yağa kota; 2 litre alabilirsin…
Una kota; 1 kilo alabilirsin…
"Bizim zamanımızda ekmek karneyle alınıyordu yeğen” diyen dayılar online mı?
Yıl 2021; şeker, un ve yağ kotayla (karneyle) alınıyor… pic.twitter.com/FlJcJ3W8fJ
Όμως όπως κυκλοφορεί στη γειτονική χώρα, περιορισμοί μπαίνουν σιγά σιγά και στο τσάι, αλλά και στο αλεύρι, στο οποίο υπάρχει περιορισμός ενός πακέτου!
Bazı marketlerde çay satışları 2 adet ile sınırlandırıldı. pic.twitter.com/vDqmuX1rJQ
— anekdot Haber (@AnekdotHaber) November 23, 2021
Η κατάσταση βέβαια έχει εκτραχυνθεί, καθώς μερικά σούπερ μάρκετ έβαλαν πλαφόν ακόμα και στις σόδες και στα καθαριστικά.
Bazı marketlerde son durum. pic.twitter.com/fEMmS0ntXY
— Pusholder (@pusholder) November 23, 2021
Οι Τούρκοι είναι πεπεισμένοι ότι τα εν λόγω σούπερ μάρκετ, καθώς και αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουν επιδοθεί σε αυτή την πρακτική τις τελευταίες ώρες, το κάνουν αυτό με σκοπό να δημιουργήσουν στοκ, ώστε σε μεγαλύτερη κρίση στο εγγύς μέλλον, να μπορέσουν να πουλήσουν τα φθηνώς αγορασμένα προϊόντα ακόμα πιο ακριβά από τώρα.
Το βράδυ της Τρίτης, Τούρκοι πολίτες και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης και διαδήλωσαν κατά του Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καλώντας τους να φύγουν γιατί "η χώρα ανήκει" σε αυτούς.
Αυτό έχει πυροδοτήσει οργισμένα σχόλια και επείγουσες διεργασίες στην αντιπολίτευση, με τους αρχηγούς των κομμάτων να προγραμματίζουν συσκέψεις και να πραγματοποιούν συναντήσεις θέλοντας να σχεδιάσουν τα επόμενά βήματά τους.
Πέτρος Κράνιας