Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 12:49

  Κιλιτσντάρογλου: Θα χάσουμε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη αν είναι υποψήφιοι ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς

  Κιλιτσντάρογλου: Θα χάσουμε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη αν είναι υποψήφιοι ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε το εκτελεστικό-προεδρικό σύστημα ως το κύριο πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας εν μέσω συζήτησης για το εάν πρέπει να τροποποιηθεί ο εκλογικός κανόνας του 50% συν μία ψήφο, σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 18 Νοεμβρίου. 

  Σε ερώτηση σχετικά με τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης και εάν οι δήμαρχοι της Άγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου, μπορούν να θεωρηθούν πιθανοί υποψήφιοι, ο Κιλιτσντάρογλου υπενθύμισε την προηγούμενη δήλωσή του ότι οι δήμαρχοι πρέπει να συνεχίσουν να υπηρετούν στις εκλογικές τους περιφέρειες: "Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία ούτε στην Άγκυρα ούτε στις δημοτικές συνελεύσεις της Κωνσταντινούπολης. Θα χάσουμε τον δήμο εάν ένας από αυτούς τους δήμαρχους είναι υποψήφιος για την προεδρία", δήλωσε.

  Πριν από τέσσερις περίπου μήνες ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Κούσογλου είχε δηλώσει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας, θα ορίσει τον πρόεδρό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο πρόεδρο της Τουρκίας στις επερχόμενες εκλογές.

  Οι δήμαρχοι του CHP της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας απολαμβάνουν τη λαϊκή απήχηση και έδωσαν στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μεγαλύτερη εκλογική του ήττα μέχρι σήμερα τον Μάρτιο του 2019, όταν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχασε πέντε από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 59% του ΑΕΠ της χώρας και 45% του πληθυσμού της.

  Ο Ιμαμόγλου και ο Γιαβάς θα μπορούσαν και οι δύο να νικήσουν τον Ερντογάν σε δεύτερο γύρο για τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με έρευνα της Avrasya την Παρασκευή.

  Παρά το γεγονός πως ο δήμαρχός Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις, ενώ η μέχρι τώρα πορεία τους ενάντια στα παρακρατικά και λοιπά στοιχεία του ΑΚP στις δύο μητροπόλεις της Τουρκίας, έχουν εμπνεύσει ένα νέο κύμα ψηφοφόρων που επιστρέφουν στους κεμαλιστές, καθώς παράλληλα αυξάνουν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Κιλιτσντάρογλου απέρριψε τις φήμες ότι το κόμμα του θα ορίσει έναν εκ των δύο ως υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές.

  Την ίδια ώρα ο προηγούμενος προεδρικός υποψήφιος των κεμαλιστών, Μουχαρέμ Ιντζέ, αφού μετά τις προηγούμενες εκλογές εξαφανίστηκε για περίπου έναν χρόνο από προσώπου γης, επέστρεψε με αιχμές εναντίον του Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας τον πρόεδρο του CHP ότι προσπάθησε να τον εκμηδενίσει και οι προσπάθειές του για αλλαγή εντός του κόμματος έπεσαν στο κενό, καθώς ο παντοδύναμος κεμαλιστής πολιτικός ελέγχει τα πάντα. Έτσι ο Ιντζέ ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος.

  Η κίνηση Κιλιτσντάρογλου, να αυτοανακηρυχθεί υποψήφιος για την προεδρία, στην πρώτη ουσιαστική ελπίδα των κεμαλιστών να κερδίσουν τις εκλογές (ενώ ο ίδιος έχει χάσει εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν) σίγουρα θα δημιουργήσει ένα αίσθημα στους ψηφοφόρους του κόμματος ότι ο Κιλιτσντάρογλου αφέθηκε στο αίσθημα οπορτουνισμού και απλά ενδιαφέρεται να ονομαστεί πρόεδρος της Τουρκίας, ίσως και ο τελευταίος πρόεδρος του αυταρχικού προεδρικού συστήματος Ερντογάν, ο άνθρωπος που θα φέρει ξανά τη δημοκρατία στη χώρα, την ώρα που βαδίζει αισίως προς τα 73 του χρόνια και σαφώς δεν θεωρείται επιτυχημένος πρόεδρος του κόμματος.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ