Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 19:42

  Η λίρα διαλύεται, ο πληθωρισμός "πετάει" και ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ επαινεί την οικονομία της Τουρκίας

  Η λίρα διαλύεται, ο πληθωρισμός "πετάει" και ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ επαινεί την οικονομία της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:13

  Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Λουτφί Ελβάν επαίνεσε την οικονομία της Τουρκίας, την ώρα που η λίρα έφτασε άλλο ένα χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, την ώρα που η κρίση στις τιμές ενέργειας έχει κάνει την καθημερινότητα πολύ δύσκολη για τα τουρκικά νοικοκυριά και παράλληλα με την κρίση ζάχαρης να έχει βγει στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες. 

  Η λίρα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των 10,21 νωρίς στις 16 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την υπέρβαση του ψυχολογικού επιπέδου των 10 ανά δολάριο. Μερικές ώρες αργότερα "έσπασε τα κοντέρ" ξανά, πέφτοντας στο 10,45 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

  Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 18 Νοεμβρίου να μειώσει τα επιτόκια ίσως και κατά 200 μονάδες βάσης, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, μια κίνηση που θα πιέσει περαιτέρω το νόμισμα.

  Παρά την πτώση της λίρας, ο Ελβάν εξέφρασε ικανοποίηση για την οικονομία της Τουρκίας. 

  Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για τις Τουρκικές Κεφαλαιαγορές στις 16 Νοεμβρίου, ο Ελβάν είπε ότι ενώ όλες οι χώρες έχουν περάσει δύσκολες στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια, η Τουρκία έχει δείξει τη διαφορά της στην παραγωγή, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση. 

  Ο Έλβαν παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται στα "επιθυμητά επίπεδα". "Η παγκόσμια συγκυρία και οι εγχώριες προοπτικές δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού", είπε. "Όπως έλεγα πάντα, υποστηρίζουμε μια βιώσιμη, ισορροπημένη, υπέρ της απασχόλησης και της ανταγωνιστικής ανάπτυξης υπό την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα", σημείωσε. "Όσο συνεχίζουμε την καταπολέμηση του πληθωρισμού με αποφασιστική και υγιεινή κατανόηση, η λίρα θα γίνεται σταθερή και το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας μας θα μειώνεται". 

  Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν 19,89% τον Οκτώβριο - ο υψηλότερος εδώ και σχεδόν 2-1/2 χρόνια, αυξημένος από 19,58% τον Σεπτέμβριο. 

  Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αγνοεί την ενέργεια, τα τρόφιμα και ορισμένα άλλα αγαθά, υποχώρησε στο 16,82% από σχεδόν 17% έναν μήνα νωρίτερα.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ