Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Νοε-2021 13:16

  Τουρκία: Η αμυντική της βιομηχανία "όμηρος" των διεθνών κυρώσεων

  Τουρκία: Η αμυντική της βιομηχανία "όμηρος" των διεθνών κυρώσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πρόγραμμα της Τουρκίας να αναπτύξει το πρώτο εγχώριο άρμα μάχης, το Altay, περιγράφει με τον πιο κατατοπιστικό τρόπο το πώς η αμυντική βιομηχανία της χώρας παραμένει "όμηρος” των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην παροχή κομβικών τεχνολογιών, αναφέρει η Ahval.

  Καθώς το πρόγραμμα των Altay καθυστερεί εξαιτίας αυτών των παραγόντων, η Νότια Κορέα έδωσε στην Τουρκία μια χείρα βοηθείας, προσφέροντας την τεχνολογία για τις μηχανές των αρμάτων, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουν τα Altay να μπουν στη γραμμή παραγωγής.

  Στην περίπτωση που τελικά η Σεούλ βοηθήσει την Άγκυρα να αναπτύξει τις μηχανές, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να υλοποιήσει το φιλόδοξο πλάνο της για δημιουργία 1.000 αρμάτων μάχης, τόσο για τις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις όσο και για εξαγωγή. Μάλιστα το Κατάρ που αποτελεί έναν από τους εγγύτερους συμμάχους της Τουρκίας έχει ήδη παραγγείλει 100 Altay. Πιθανοί αγοραστές θα μπορούσαν να είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Ομάν, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

  Υπολογίζεται ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περί τα 2.500 με 3.000 άρματα μάχης, τα οποία είναι αμερικανικής και γερμανικής κατασκευής.

  Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκσυγχρονίσει ένα μέρος του στόλου των αρμάτων μάχης της, σε αυτές ακόμα περιέχεται μεγάλος αριθμός πεπαλαιωμένων αμερικανικών Μ48 και Μ60. Αλλά ακόμα και τα γερμανικά Leopard 1 και 2 που διαθέτει έχουν αρχίσει να "γερνάνε”. Όταν η Τουρκία χρησιμοποίησε άρματα μάχης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και του ΙΚ εντός του συριακού εδάφους κατά την περίοδο 2016-2018, απώλεσε αρκετά Μ60, ενώ καταστράφηκαν και νεότερα Leopard 2A4 (υπολογίζονται σε 8 με 10 τανκς).

  Η Τουρκία ανακοινώνει τη δημιουργία εγχώριου άρματος από τη δεκαετία του '90. Η πρώτη προσπάθεια έγινε μέσω της Otokar, την οποία το τουρκικό κράτος είχε χρηματοδοτήσει με 500 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία τεσσάρων πρωτοτύπων. Το όνομα Altay, δόθηκε προς τιμή του Fahrettin Altay, του επικεφαλής του 5ου σώματος ιππικού που μαχόταν πίσω από τις ελληνικές γραμμές κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας.

  Τα μέρη που συνθέτουν τα Altay προέρχονται από διάφορες πηγές. Η τεχνολογία του πυροβόλου του, της μηχανής και του συστήματος μετάδοσης γερμανικά, ενώ ο σχεδιασμός του πυργίσκου του είναι από τη Νότια Κορέα. Όμως την τελευταία δεκαετία λόγω της ολοένα και αυξανόμενης απολυταρχικής συμπεριφοράς του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, η Γερμανία σταμάτησε την παροχή τεχνολογίας, καθώς και από το γεγονός ότι τα γερμανικής κατασκευής τουρκικά άρματα χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της Τουρκίας.

  Τον Νοέμβριο του 2018 η Άγκυρα υπέγραψε ένα υψηλό συμβόλαιο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στην τουρκο-καταριανή BMC για την κατασκευή του Altay, απομακρύνοντας την Otokar.

  Υπολογίζεται ότι με κόστος 13,75 εκατ. δολάρια ανά μονάδα, το Altay πιθανώς να είναι το ακριβότερο άρμα μάχης στον πλανήτη. Ο σχεδιασμός του έχει αναθεωρηθεί για να περιλαμβάνει νέα θωράκιση και ενεργά αμυντικά συστήματα, αντλώντας μαθήματα από τις απώλειες αρμάτων στις πρόσφατες συγκρούσεις στη Συρία.

  Εάν η Νότια Κορέα παρέχει τελικά την καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή του άρματος μηχανή, τότε η Τουρκία θα μπορέσει να αναβαθμίσει εξολοκλήρου τον στόλο των αρμάτων της με Altay, αποσύροντας τα παλιά και παρωχημένα. Αν αυτό συμβεί, τότε η Άγκυρα ελπίζει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή ενός μη επανδρωμένου τανκ.

  Όπως έχει αναφέρει το DefenceNews, η Τουρκία και η Νότια Κορέα πρόσφατα υπέγραψαν μια Επιστολή Προθέσεων, σύμφωνα με την οποία δύο νοτιοκορεατικές εταιρείες θα προμηθεύσουν τις μηχανές και τα συστήματα μετάδοσης.

  Όμως άμεσα από την πλευρά της Σεούλ άρχισαν να εκφράζονται ανησυχίες για αμερικανικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Νοτίου Κορέας, "υπάρχουν φόβοι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις ώστε να να μην εξαχθεί η τεχνολογία των μηχανών στην Τουρκία”.

  Η δήλωση έρχεται στον απόηχο της επιστολής 41 Αμερικανών βουλευτών προς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν, που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για αγορά νέων αεροσκαφών F16.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ