Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Νοε-2021 10:27

  Το πολιτικό αδιέξοδο στη Λιβύη, οι συζητήσεις των "μεγάλων" και οι τρεις πρωταγωνιστές των εκλογών

  Το πολιτικό αδιέξοδο στη Λιβύη, οι συζητήσεις των "μεγάλων" και οι τρεις πρωταγωνιστές των εκλογών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς οι πολιτικές διαμάχες απειλούν να εκτροχιάσουν τις προταθείσες εκλογές στη Λιβύη, οι διεθνείς δυνάμεις βλέπουν ελάχιστες εναλλακτικές από το να ξεκινήσουν οι εκλογές όπως είχε προγραμματιστεί στις 24 Δεκεμβρίου, παρά τον κίνδυνο να διαλυθεί η ειρηνευτική διαδικασία που διαρκεί ένα χρόνο.

  Παρά την απουσία συμφωνίας, έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν την ψηφοφορία ή ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος, τα κράτη που ετοιμάζονται να συναντηθούν την Παρασκευή πιστεύουν ότι υπάρχει δυναμική πίσω από την εκλογική αναμέτρηση, λένε διπλωμάτες, στο Reuters.

  Τα δυτικά κράτη προετοιμάζονται να ενισχύσουν τη διεθνή υποστήριξη για τις εκλογές σε μια διάσκεψη στο Παρίσι την Παρασκευή και θέλουν συμφωνία η οποία θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση εναντίον οποιωνδήποτε πιθανών "ταραχοποιών" ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

  Οι εκλογές της Λιβύης ορίστηκαν μέσω ενός οδικού χάρτη με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε πέρυσι, ο οποίος δημιούργησε επίσης μια προσωρινή κυβέρνηση ενότητας για να πάρει τη σκυτάλη από τις αντίπαλες διοικήσεις στην Ανατολή και τη Δύση που πολεμούσαν εδώ και χρόνια.

  Η ειρηνευτική διαδικασία θεωρείται μια ευκαιρία να τερματιστεί η δεκαετία αστάθειας και πολέμου που προκλήθηκε από την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι και έκτοτε έχει προσελκύσει περιφερειακές δυνάμεις σε μια απειλή για την ευρύτερη μεσογειακή σταθερότητα.

  Ωστόσο, χωρίς σαφή συμφωνία σχετικά με τη νομική βάση για τις εκλογές, οι μεγάλες φατρίες ενδέχεται να απορρίψουν τις εκλογές και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμη και όσοι συμμετέχουν μπορεί να επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν τυχόν ασάφειες ή διαφωνίες για να δικαιολογήσουν πιθανές επόμενες σκιώδεις κινήσεις για την εξουσία.

  "Μια αναβολή από μόνη της δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη διατήρηση της ημερομηνίας της 24ης Δεκεμβρίου ανεξάρτητα από τους κινδύνους. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο διαπραγμάτευσης", δήλωσε ο Τζαλίλ Χαρσάουι της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Εγκλήματος.

  Η πιθανή υποψηφιότητα του Χαλίφα Χαφτάρ, του διοικητή των ανατολικών δυνάμεων που ηγήθηκε μιας καταστροφικής επίθεσης στην Τρίπολη το 2019-20 και που ασκεί τον έλεγχο σε περιοχές της Λιβύης, έχει εξοργίσει πολλούς στην πρωτεύουσα και τις δυτικές περιοχές. Λένε ότι καμία ψήφος σε περιοχές που έχει δεν μπορεί να είναι δίκαιη.

  Κάποιοι άλλοι Λίβυοι, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών προσωπικοτήτων στα ανατολικά, θέλουν να αποτρέψουν την υποψηφιότητα του Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι δεν θα διεκδικούσε εκλογές όταν διορίστηκε ως προσωρινός πρωθυπουργός τον Μάρτιο. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί κρατικά χρήματα για λαϊκιστικές πολιτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κερδίσει ψήφους.

  Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην δικτάτορα, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του κοινοβουλίου που οι εκλογές πρόκειται να αντικαταστήσουν, και ο οποίος εξέδωσε έναν εκλογικό νόμο που πολλοί Λίβυοι θεωρούν αυτοεξυπηρετούμενο.

  Παρακολούθηση της διαδικασίας

  Διπλωμάτες λένε ότι πιστεύουν πως χρειάζονται εκλογές που να περιλαμβάνουν όλα τα σημαντικά πρόσωπα και ότι η διεθνής παρακολούθηση των δημοσκοπήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην αποκάλυψη νοθείας ή εκφοβισμού, καταστολής ή χειραγώγησης ψηφοφόρων.

  Το πιο ορατό εμπόδιο είναι η διαφωνία σχετικά με τον εκλογικό νόμο του Σάλεχ, ο οποίος εκδόθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης για την οποία πολλά μέλη του κοινοβουλίου είπαν αργότερα ότι δεν είχε σωστή ψήφο ή απαρτία.

  Αντί να οριστούν τόσο οι προεδρικές όσο και οι κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, όπως ορίζεται στον οδικό χάρτη του ΟΗΕ, είπε ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αργότερα μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

  Ο νόμος του Σάλεχ έλεγε επίσης ότι οι υποψήφιοι που ήδη κατέχουν αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν προσωρινά τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Και ο Σάλεχ και ο Χάφταρ το έχουν κάνει. Ο Ντμπέιμπα όχι.

  Ένοπλες παρατάξεις με έδρα την Τρίπολη απέρριψαν τον νόμο. Το ίδιο και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα όργανο που κατοχυρώθηκε σε μια πολιτική συμφωνία του 2015.

  Ωστόσο, η πολιτειακή εκλογική επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει στη διαδικασία εγγραφής υποψηφίων και έκδοσης εκλογικών δελτίων. Έχει πει ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Δεκεμβρίου με δεύτερο γύρο και βουλευτικές εκλογές εντός 52 ημερών από αυτόν.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  Λιβύη: Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου

  Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Καντάφι

  Αναβρασμός στη Λιβύη: Η πρόταση μομφής, η υποψηφιότητα Χαφτάρ, οι φήμες για Σάλεχ και η οργισμένη Τουρκία

  Τα σχέδια Ερντογάν για τη Λιβύη: Ο Καντάφι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η "εθνική συμφιλίωση"

  Εγκαταστάθηκε στην Τουρκία ο Σαάντι, γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι

  Ο γιος του Καντάφι θέλει να "αποκαταστήσει τη χαμένη ενότητα της χώρας" - Ονειρεύεται επιστροφή στην εξουσία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ