Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Νοε-2021 13:19

  Πορτογαλία: Πολίτες εναντίον φωτοβολταϊκού πάρκου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Στην μικρή πόλη Σερκάλ οι κάτοικοι διαφωνούν με τα σχέδια της γερμανικής Aquila Capital να δημιουργήσει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο φοβούμενοι επιπτώσεις για τον τουρισμό.

  Η ησυχία και ηρεμία της μικρής πόλης Σερκάλ ντο Αλεντέζο στα νότια της Πορτογαλίας έπεισαν την οικογένεια της Σουζάνας και του Ρικάρντο Βας να εγκαταλείψουν πριν από 20 περίπου χρόνια την πολύβουη Λισαβόνα και να εγκατασταθούν στην επαρχία. Σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο αγόρασαν ένα αγρόκτημα και ζουν σήμερα από τον ήπιο τουρισμό. Ανησυχούν ωστόσο για το μέλλον, μιας και εκτιμούν ότι το σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο θα πλήξει τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή.

  Στην πόλη Σερκάλ, δύο περίπου ώρες δρόμο από την πορτογαλική πρωτεύουσα, η εταιρεία Aquila Capital από το Αμβούργο σχεδιάζει ένα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 270 μεγαβάτ επενδύοντας περισσότερα από 164 εκατομμύρια ευρώ. Ο γερμανικός επενδυτής σχεδιάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μετασχηματιστών και καλωδίων σε μια συνολική έκταση 3.800 στρεμμάτων. Το εγχείρημα έχει λάβει ήδη πράσινο φως από την εθνική περιβαλλοντική υπηρεσία APA. 

  Η Aquila Capital διαχειρίζεται στην Πορτογαλία ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 700 μεγαβάτ και είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών στη χώρα. Η εταιρεία εμπορεύεται την ηλεκτρική ενέργεια μέσω συμφωνιών αγοράς με τρίτους, τα αποκαλούμενα PPA (Power Purchase Agreements).

  Η χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα στην Πορτογαλία

  Η Πορτογαλία προσελκύει επενδυτές στην ηλιακή ενέργεια λόγω της υψηλής απόδοσης. Η ηλιακή ακτινοβολία στη νότια Πορτογαλία φθάνει τις 1.900 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο. Πουθενά η ηλιακή ενέργεια δεν είναι τόσο φθηνή όσο στην Πορτογαλία. Σε δημοπρασία το καλοκαίρι το 2020 μια κιλοβατώρα πουλήθηκε για μόλις 1,1 λεπτό, τη χαμηλότερη τιμή πανευρωπαϊκά.

  Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιοι θα αγοράζουν το ρεύμα. Ίσως το λιμάνι Σίνες σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, το οποίο χρειάζεται πολλή "πράσινη ενέργεια". Το "καθαρό ρεύμα" ενδέχεται να διοχετευθεί και σε ένα σχεδιαζόμενο μεγάλο κέντρο διαχείρισης δεδομένων, το οποίο απαιτεί ενέργεια περίπου 450 μεγαβάτ.

  "Ο διάλογος με τους μετόχους μας και, το κυριότερο, τους κατοίκους και τους δήμους κοντά στις τοποθεσίες του έργου έχει εξαιρετική σημασία για εμάς", εξηγεί η γερμανική εταιρία Aquila σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης. Η δήλωση αυτή προκαλεί απορία στην πρωτοβουλία πολιτών "Μαζί για το Σερκάλ". "Κανείς από την Aquila Capital δεν ήρθε εδώ, παρόλο που καλέσαμε, με ανοιχτή επιστολή, την εταιρεία να επικοινωνήσει μαζί μας", λέει ο Σέρζιο Μαρασίν από την πρωτοβουλία.

  Μόλις 4 νέες θέσεις εργασίας

  Προβληματική θεωρεί η πρωτοβουλία πολιτών την υπόσχεση της γερμανικής εταιρίας για "θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή". Στην έγκριση του έργου από την αρμόδια πορτογαλική υπηρεσία ΑΡΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα δημιουργήσει μόλις 4 νέες θέσεις εργασίας. Όσες ακριβώς θα χαθούν, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της οικογένειας Βας και κλείσει το αγρόκτημα.

  Η πρωτοβουλία "Μαζί για το Σερκάλ" καθιστά σαφές ότι τάσσεται υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. "Πριν όμως ξεκινήσουμε να καταστρέφουμε τη φύση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ίσως θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα σε πρώην βιομηχανικές περιοχές, σε πρώην λατομεία ή όπως συμβαίνει στη Γερμανία παράλληλα σε αυτοκινητοδρόμους", προτείνει ο Σέρζιο Μαρασίν.

  Όλιβερ Ρίσταου

  Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ