Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Νοε-2021 11:15

  H τουρκική λίρα "αγγίζει" το 10 έναντι του δολαρίου - Απανωτές μειώσεις επιτοκίων "βλέπει" η Deutsche Bank

  H τουρκική λίρα "αγγίζει" το 10 έναντι του δολαρίου - Απανωτές μειώσεις επιτοκίων "βλέπει" η Deutsche Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική λίρα συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα, καθώς μετά το ρεκόρ το οποίο κατέγραψε την Τετάρτη, στο 9,85 έναντι του δολαρίου, την Πέμπτη προχώρησε στην καταγραφή ενός ακόμη αρνητικού ρεκόρ, αγγίζοντας το 10!

  Η κατρακύλα της λίρας ωθείται κυρίως λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι η περιπετειώδης νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας και του Σαχάπ Καβτζίογλου, καθ' υπαγόρευση βεβαίως, του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν συμβαδίζει με την άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού. Κατόπιν αυτού, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν η Τουρκία έχει παραδοθεί στην πτώση της λίρας ή την επιθυμεί και την τροφοδοτεί.

  Η λίρα έπεσε στα 9,965 ανά δολάριο, επεκτείνοντας τις απώλειες φέτος σε περισσότερο από 25%. Το νόμισμα διαπραγματευόταν με πτώση 1,2% στα 9,951 ανά δολάριο στις 11:31 π.μ. τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη.

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο παρά την άνοδο του πληθωρισμού και τις παγκόσμιες πιέσεις τιμών, που απομακύνουν τους επενδυτές από τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών με μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 16% από 19% τους τελευταίους δύο μήνες, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τοπικά στο 19,9%.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίρα είχε φτάσει διαπραγματεύεται στο 1,15 ανά δολάριο λίγο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

  Η Deutsche Bank δήλωσε ότι αναμένει τώρα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, κατά 100 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

  "Λόγω του χαμηλότερου του αναμενόμενου βασικού πληθωρισμού τον Οκτώβριο, της πρόσφατης έμφασης της TCMB στις προσαρμογές των τρεχουσών λογαριασμών, καθώς και της αύξησης των υποχρεωτικών δεικτών αποθεματικών για καταθέσεις σε συνάλλαγμα και χρυσό που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, αναμένουμε ότι η TCMB θα μειώσει το επιτόκιο πολιτικής γρηγορότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν", δήλωσε ο Φατίχ Ακτσελίκ σε σημείωμα προς τους πελάτες αργά την Τετάρτη.

  "Το επιτόκιο πολιτικής που αναμένουμε στο τέλος του έτους είναι τώρα 14,0% (προηγουμένως 15%)".

  Η Deutsche Bank δήλωσε επίσης ότι αναμένει ο μετρικός πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το 20% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο τέλος του 2022 στο 16,0%.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα:

  "Έρχεται ταχύτερη αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας", λέει η ιαπωνική τράπεζα MUFG

  Πώς έκαψε η Τουρκία ορυκτά καύσιμα αξίας 665 δισ. δολαρίων

  Διάσημος Τούρκος οικονομολόγος: Οι δικτατορίες δεν φεύγουν από μόνες τους, μόνο αν υπάρχει οικονομική κρίση

  Ο μόνος οικονομολόγος που προέβλεψε την μείωση επιτοκίων της Τουρκίας προβλέπει νέα κατρακύλα για τη λίρα

  Οι μειώσεις επιτοκίων του Ερντογάν θα εξελιχθούν σε μπούμερανγκ στην κάλπη

  Ξένοι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από τότε που η Τουρκία του Ερντογάν άρχισε να μειώνει τα επιτόκια

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ