Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 11:09

  Πώς αποκλιμακώθηκε η κρίση Ερντογάν-Δύσης - "Κρίσιμες" οι επόμενες ημέρες

  Πώς αποκλιμακώθηκε η κρίση Ερντογάν-Δύσης - "Κρίσιμες" οι επόμενες ημέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διπλωματικές προσπάθειες και επαφές μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων ήταν το "κλειδί" για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ της Άγκυρας και 10 χωρών της Δύσης γύρω από το ζήτημα του φυλακισμένου Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, σύμφωνα με πηγές του ιστότοπου Middle East Eye.

  Σύμφωνα με τις πηγές, αξιωματούχοι της τουρκικής Προεδρίας διαπραγματεύτηκαν μια διέξοδο από την κρίση με διπλωμάτες των ΗΠΑ, μετά τη διακήρυξη από πλευράς του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι θα κήρυττε τους 10 πρέσβεις, μεταξύ αυτών εκείνους των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ως "ανεπιθύμητα" πρόσωπα, γεγονός που πρακτικά θα σήμαινε την απέλασή τους από τη χώρα και την προσωρινή - ή και πιο μακροπρόθεσμη - διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με πολλές χώρες - συμμάχους της στο NATO.

  Πηγές με γνώση του ζητήματος τόνισαν στο MEE (που θεωρείται μέσο φιλικό προς τον "'άξονα" Τουρκίας - Κατάρ και το ρεύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) ότι ο Ερντογάν είχε πράγματι διατάξει την απέλαση των πρέσβεων την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών καθυστερούσε επί τούτου την εφαρμογή της εντολής, ελπίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους θα πειθόταν να ανακαλέσει την απόφασή του.

  Το Σάββατο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε και δημόσια ότι είχε δώσει εντολή απέλασης των πρεσβευτών, που στις 18 Οκτωβρίου είχαν καλέσει στην απελευυθέρωση του Καβαλά, ο οποίος κρατείται εδώ και τέσσερα χρόνια στις τουρκικές φυλακές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει καταδίκη του από την τουρκική Δικαιοσύνη (η δίκη του για χρηματοδότηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013 και για εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 βρίσκεται σε εξέλιξη).

  Σε μια προσπάθεια αποφυγής της κρίσης, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, αμέσως μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί απέλασης, επικοινώνησε με τους Αμερικανούς προκειμένου να συζητήσουν μια πιθανή "ανασκευή" η οποία θα ικανοποιούσε τον ισλαμοσυντηρητικό ηγέτη της Τουρκίας.

  Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του MEE, οι δύο πλευρές έφθασαν σε συμβιβασμό μείωσης της έντασης και ήλθαν σε συμφωνία για την έκδοση μιας ολιγόλογης δήλωσης εκ μέρους των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών που συνυπέγραφαν την αρχική έκκληση για τον Καβαλά: σε αυτήν, θα διευκρινιζόταν ότι σέβονται την αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας που φιλοξενεί τους πρέσβεις.

  Στη συνέχεια, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία εξέδωσε τη γνωστή δήλωση περί σεβασμού του Άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης επί των Διπλωματικών Σχέσεων.

  Καναδάς, Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία απλώς αναπαρήγαγαν την ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

  Οι δηλώσεις αναρτήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδο του Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο, στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβανόταν και το ζήτημα της απέλασης ή μη των 10 πρεσβευτών, η οποία διακινδύνευε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Δύσης στα 19 χρόνια κατά τα οποία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο ηγέτης του βρίσκονται στην εξουσία.

  Τουρκικά κρατικά μέσα, όπως το πρακτορείο Anadolu και το δίκτυο TRT, παρουσίασαν τη δήλωση των ΗΠΑ ως "ένα βήμα πίσω". Στη συνέχεια, η τουρκική λίρα, η οποία είχε αγγίξει ιστορικά χαμηλά, στις 9,85 λίρες ανά δολάριο, ανέκαμψε ισχυρά στις 9,58 λίρες, έχοντας ωστόσο έτσι κι αλλιώς χάσει περί το 25% της αξίας της από τις αρχές του 2021.

  Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι "πλέον οι πρέσβεις θα είναι πιο προσεκτικοί", ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να αποδειχθούν "περίπλοκες", καθώς αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους πιθανόν να συνεχίσουν τις οργισμένες δηλώσεις κατά δυτικών χωρών. "Ωστόσο, η κρίση είναι πίσω μας", τόνισε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ