Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 09:20

  Πώς "φίλος" του Ερντογάν που έχει τη μητρική της Yeni Şafak πλούτισε μέσω δημοσίων διαγωνισμών

  Πώς "φίλος" του Ερντογάν που έχει τη μητρική της Yeni Şafak πλούτισε μέσω δημοσίων διαγωνισμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Albayrak Holding Company, η οποία διοικείται από στενό σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε 437 δημόσιους διαγωνισμούς τα τελευταία έντεκα χρόνια, συνολικού ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, μετέδωσε η εφημερίδα Birgün. 

  Η εταιρεία, που διευθύνεται από τον Νούρι Αλμπαϊράκ και τα αδέλφια του, πραγματοποίησε εκτεταμένες εργασίες για τοπικούς δήμους και δημόσια τουρκικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης αυτοκινήτων, της κατασκευής και της συλλογής σκουπιδιών. Η εταιρεία αγόρασε επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής ζάχαρης, χαρτιού και βιομηχανικού εξοπλισμού από το κράτος στο πλαίσιο της μαζικής προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Η Albayrak Holding Company διευθύνεται από τον Νούρι Αλμπαϊράκ και τα αδέλφια του Αχμέτ, Μπαϊράμ, Καζίμ, Μουσταφά και Μουζαφέρ. Ο Νούρι και ο Τούρκο πρόεδρος είναι στενοί φίλοι - μεγάλωσαν μαζί και ο πρόεδρος ήταν μάρτυρας στο γάμο της κόρης του Νούρι, της Ελίφ Αλμπαϊράκ. Η εταιρεία έχει αναπτυχθεί μαζικά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του AKP, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα ιδιωτικών διαγωνισμών που χορηγήθηκαν στις διάφορες θυγατρικές της εταιρείες.

  Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφορών - 242 - δόθηκαν στην Platform Tourism, θυγατρική της Albayrak Holding. Οι προσφορές, συνολικού ύψους 3,17 δισεκατομμυρίων λιρών, αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Η πλειοψηφία αυτών των διαγωνισμών χορηγήθηκαν από συνοικίες υπό την ηγεσία του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη. 

  Η Albayrak Holding έλαβε επίσης 56 προσφορές συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υπηρεσίες καθαρισμού. Η θυγατρική τους "Yeşil Adamlar" (Πράσινοι Άντρες), σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους ειδικεύεται στη διαχείριση απορριμμάτων και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος. Τους ανατέθηκαν 56 διαγωνισμοί μεταξύ 2010 και 2021, κυρίως σε συνοικίες που διοικούνται από το AKP στην Κωνσταντινούπολη, για τη συλλογή σκουπιδιών, τον αστικό καθαρισμό και την ενοικίαση αυτοκινήτων. Μια άλλη από τις θυγατρικές της εταιρείας, η εταιρεία τεχνολογίας απορριμμάτων Kademe, έχει επιτύχει σε διαγωνισμούς με προσφορές άνω των 18 εκατομμυρίων λιρών για εργαλεία καθαρισμού όπως σκουπίδια δρόμου, φορτηγά-σκούπες και αντλίες νερού σε δήμους του AKP κυρίως. 

  Μία από τις πιο κρίσιμες πηγές εισοδήματος για την Albayrak Holding τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν οι κατασκευές. Η Albayrak Construction έχει λάβει 19 ξεχωριστές προσφορές από δήμους και ιδρύματα τα τελευταία έντεκα χρόνια συνολικού ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου τουρκικών λιρών. Δύο από τους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας ήταν ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, που διοικούνταν από το AKP μέχρι το 2018, και η δημόσια διοίκηση κατοικιών (TOKİ).

  Η Albayrak Construction κατηγορήθηκε για την κατασκευή δημόσιων νοσοκομείων και γηπέδων στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη τη χώρα. Η Albayrak ανέλαβε επίσης σύμβαση ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή γραμμής μετρό στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η εταιρεία παράγει επίσης βιομηχανικό εξοπλισμό για το κράτος - μεταξύ 2011 και 2021, η TÜMOSAN Motor and Tractor Industry Company, η οποία ήταν παλαιότερα κρατική επιχείρηση αλλά αγοράστηκε από την Albayrak Holding το 2004, ανέλαβε δουλειές άνω των 43 εκατομμυρίων λιρών από διαγωνισμούς. 

  Η επιρροή της Albayrak Holding εκτείνεται και στον κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της διαφήμισης. Η θυγατρική τους στα μέσα ενημέρωσης - η εταιρεία Piri Advertising, Media and Communications - έχει κερδίσει πάνω από 2,3 εκατομμύρια λίρες σε διαγωνισμούς από τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης τα τελευταία εννέα χρόνια. Η εταιρεία είναι επίσης ιδιοκτήτρια της φιλοκυβερνητικής, συντηρητικής εφημερίδας Yeni Şafak, που θεωρείται ευρέως "παπαγάλος" του AKP. 

  Ένας άλλος βασικός τρόπος με τον οποίο η Albayrak Holding επωφελήθηκε από τη θητεία του AKP είναι η ιδιωτικοποίηση των κυβερνητικών λειτουργιών. Το ΑΚΡ έχει επιδοθεί σε μαζική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του, πουλώντας πρώην κρατικές οντότητες σε ιδιωτικές εταιρείες. Η Albayrak Holding αγόρασε εργοστάσια ζάχαρης στα βορειοανατολικά της Τουρκίας από τα τουρκικά εργοστάσια ζάχαρης A.Ş. (TÜRKŞEKER) το 2018 - τα εργοστάσια κατασκευάστηκαν το 1956 ως δημόσιοι φορείς. Αγόρασαν επίσης το εργοστάσιο χαρτιού SEKA στο Μπαλικεσίρ (Παλαιόκαστρον) και τώρα ελέγχουν τρία λιμάνια - ένα στην Τραπεζούντα στον Εύξεινο Πόντο και δύο στο εξωτερικό. Είναι επίσης υπεύθυνοι για την παραγωγή επίσημων στρατιωτικών στολών. 

  Συνολικά, αυτές οι δημόσιες προσφορές - μαζί με δεκάδες άλλες - ζωγραφίζουν μια εικόνα μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου και μιας οικογένειας που έχει επωφεληθεί πολύ από τη στενή σχέση της με τον Τούρκο πρόεδρο και το AKP. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο - η Albayrak Holding και η οικογένεια Αλμπαϊράκ ήταν από καιρό στόχος ερευνών διαφθοράς.

  Το 2011 στο πλαίσιο της "Πρωτοβουλίας Καθαρή Πόλη", που προοριζόταν για τη διερεύνηση της διαφθοράς, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1990, ο Μουσταφά Αλμπαϊράκ και 20 άλλοι διευθυντές εταιρειών συμμετοχών συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν έγγραφα από την εταιρεία. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ της BirGün, τους επιτράπηκε να συνεχίσουν να εργάζονται με την Κωνσταντινούπολη και σε πολλούς άλλους δήμους και δημόσια ιδρύματα σε όλη τη χώρα ακόμη και μετά την έρευνα.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα:

  Κιλιτσντάρογλου: Κορυφαία στο ξέπλυμα χρημάτων η Τουρκία - Συγγενείς του Ερντογάν έχουν ψεύτικες εταιρείες

  Συνελήφθη στην Αυστρία Τούρκος επιχειρηματίας - Οι σχέσεις με Σοϊλού και "ερντογανικούς" δημοσιογράφους

  Τουρκία: Ο αρχιμαφιόζος Πεκέρ συνδέει συγγενή του Ερντογάν με εμπόριο όπλων στους τζιχαντιστές

  Ο Ερντογάν απέλυσε την υπουργό Εμπορίου που φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ