Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 13:33

  Φον ντερ Λέγιεν: Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού

  Φον ντερ Λέγιεν: Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen ανέφερε σε δηλώσεις της πως "ανησυχεί βαθύτατα” μετά από την απόφαση δικαστηρίου της Πολωνίας που αμφισβητεί την υπεροχή των Συνθηκών της ΕΕ, καθώς και ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την περιοχή του ευρωπαϊκού δικαίου.

  "Το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει έναντι του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων”, σύμφωνα με δήλωση της.

  "Αυτό είναι που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που μας δίνουν αυτές οι συνθήκες για να το διασφαλίσουμε αυτό”, προσθέτει στη δήλωση της.

  "Η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και νόμων. Αυτό είναι που ενώνει την Ένωσή μας και την κάνει ισχυρή. Θα τηρήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Ένωσης. Οι 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασίζονται σε αυτό", προσθέτει στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Πολωνών πολιτών, οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν οφέλη που παρέχει η ένταξη στην ΕΕ, όπως όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Προσθέτει, δε, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία, χρειάζονται τη νομική βεβαιότητα ότι οι κανόνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφαρμόζονται πλήρως στην Πολωνία.

  "Οι Συνθήκες μας είναι πολύ σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δικαστηρίων. Το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Αυτό έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να το εξασφαλίσουμε αυτό ", καταλήγει η ανακοίνωση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ