Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 19:10

  Αναλυτές: Η Ευρώπη είναι πλέον ενεργειακός "όμηρος" στο έλεος της Ρωσίας

  Nord Stream 2: Άμεση λειτουργία του ζητά η Ρωσία - Μάχη μέχρι τέλους για μη λειτουργία του από την Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αφότου η Ρωσία έσπευσε την Τετάρτη σε "σωτηρία" της Ευρώπης, προσφέροντας αύξηση των ροών φυσικού αερίου προς ΕΕ και Βρετανία εν μέσω έκρηξης των διεθνών τιμών, ένα πράγμα έγινε εντελώς ξεκάθαρο, σύμφωνα με αναλυτές τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC: η Ευρώπη είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό στο έλεος της Ρωσίας στο ζήτημα της ενέργειας, ακριβώς όπως είχαν προειδοποιήσει οι ΗΠΑ.

  Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτιναχθεί κατά 500% από τις αρχές του έτους στην ήπειρο, η τεράστια ζήτηση σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ασκεί τεράστια πίεση στον ενεργειακό κλάδο, ακριβώς την ώρα που το κρύο πλησιάζει.

  Την Τετάρτη, οι τιμές αποκλιμακώθηκαν προσωρινά μετά τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ότι είναι έτοιμος να αυξήσει τις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη.

  Αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι η κίνησή του δείχνει ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στη Ρωσία, η οποία αναμένει από τη Γερμανία να δώσει πιστοποίηση στον νέο αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος διατρέχει την Βαλτική Θάλασσα.

  Ο αγωγός αξίας 11 δισ. δολ., ο οποίος ολοκληρώθηκε παρά την αντίσταση των ΗΠΑ, εντείνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, την πιθανότητα ενεργειακού εκβιασμού εκ μέρους της Μόσχας.

  "Η Ευρώπη άφησε τον εαυτό της όμηρο στα χέρια της Ρωσίας όσον αφορά τις ενεργειακές προμήθειες", αναφέρει ο Timothy Ash, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί "απίστευτη".

  "Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι η Ρωσία έχει την Ευρώπη (ΕΕ και Βρετανία) ενεργειακά στο έλεός της, με την ΕΕ και το Λονδίνο να είναι υπερβολικά ανίσχυροι για να καταγγείλουν το φαινόμενο ή να κάνουν κάτι επ' αυτού", συμπληρώνει.

  "Η Ευρώπη δειλιάζει καθώς φοβάται ότι, καθώς θα βαδίζει προς τον χειμώνα, η Ρωσία θα κλείσει τις βάνες των αγωγών και θα την αφήσει να παγώσει εάν ο NS2 δεν πιστοποιηθεί".

  Ο Πούτιν κατηγόρησε την Τετάρτη την Ευρώπη για ακύρωση μακρόπνοων συμβολαίων για παροχή αερίου και τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών μακράς πνοής.

  Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η Ρωσία διακρατεί επίτηδες μεγάλες ποσότητες αερίου από την Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει την ταχεία έγκριση λειτουργίας του NS 2, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, να αρνείται οποιονδήποτε ρόλο της χώρας του στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

  Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης (αναπληρωτής πρωθυπουργός) Αλεξάντερ Νόβακ, ωστόσο, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η έγκριση από τη Γερμανία του NS 2 θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τιμές.

  Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανέφερε την Τρίτη ότι πρέπει να εξεταστεί εάν ο αγωγός αντιβαίνει ή όχι στους κανόνες για τον ανταγωνισμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα εάν αρχίσει η ροή φυσικού αερίου πριν τη νόμιμη έγκριση από το Βερολίνο.

  Ο Mike Fulwood, ανώτερος ερευνητής του Oxford Institute for Energy Studies, συμφωνεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για μεγαλύτερη ροή αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα είναι "πολιτική" και δεμένη με την έγκριση του νέου αγωγού.

  "Βασικά, η κατάσταση για τη Ρωσία είναι ότι, εάν εγκρίνετε το NS 2, θα διοχετεύσουμε κάποιο αέριο σε αυτόν για να σας δείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας", σημειώνει στο CNBC.

  Ο Bilal Hafeez, CEO και επικεφαλής έρευνας στην Macro Hive, σημειώνει κι εκείνος ότι πιστεύει πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κρίση για να αποκομίσει οφέλη.

  "Πιστεύω ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενεργειακή κρίση προς όφελός της προκειμένου να επιταχύνει την έναρξη χρήσης του νέου αγωγού, ενώ υπάρχουν και στοιχεία ότι μπορεί να μείωσε τεχνητά τη ροή αερίου στους υπάρχοντες αγωγούς μέσω Ουκρανίας, προκειμένου Γερμανία και ΕΕ να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν ταχύτερα τον αγωγό NS 2".

  Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Πολωνία, που θεωρούν τη Ρωσία του Πούτιν απειλή για την εθνική τους ακεραιότητα, ήταν αντίθετες στη δημιουργία του νέου αγωγού, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην ουκρανική Κριμαία και την προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, το 2014.

  Διαφοροποίηση

  Ειδικοί θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της, απεξαρτόμενη από τη Ρωσία, για λόγους ασφαλείας, ενώ άλλοι θεωρούν ότι διεξάγεται εκεί πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για μερίδια αγοράς, από τη μία με τη Ρωσία μέσω αγωγών και από την άλλη με τις ΗΠΑ μέσω φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

  "Όσο περισσότερο διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές της η Ευρώπη, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος", λέει ο Fulwood, συμπληρώνοντας ότι υπήρξαν προσπάθειες αύξησης των αγορών αμερικανικού LNG. "Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, κυρίως από την αγορά των ΗΠΑ", υπογραμμίζει.

  Σχετικά με τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά αερίου, ο Fulwood περιγράφει την κατάσταση ως "τέλεια καταιγίδα ανάκαμψης της ζήτησης από την κρίση του Covid, με ταυτόχρονα ισχνή προσφορά".

  "Υπάρχει μια προσωρινή μείωση της προσφοράς, με κάποια από τα συγκεκριμένα logistics να υποχωρούν σταδιακά, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να γίνει παρά το 2022, οπότε για τους επόμενους μήνες είμαστε πραγματικά στο έλεος του καιρού", καταλήγει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ