Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 13:58

  Τουρκία: Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετά σφιχτή, εκτιμά ο κεντρικός τραπεζίτης

  Τουρκία: Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετά σφιχτή, εκτιμά ο κεντρικός τραπεζίτης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας δήλωσε σε επενδυτές χθες ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι αρκετά σφιχτή για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και ότι ανέμενε οι δομικές τιμές να μειωθούν βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

  Η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές με τη μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, στέλνοντας τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Sahap Kavcioglu έδωσε κάποιες ενδείξεις στο call με Τούρκους επενδυτές αλλά ότι ξεκαθαρα σημάδια, για το εάν βλέπει περισσότερη πολιτική χαλάρωσης στο μέλλον ή σε ποιον βαθμό, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

  Πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν κοιτάζει μόνο τον δομικό πληθωρισμό, όταν καθορίζει τη νομισματική πολιτική.

  Τον προηγούμενο μήνα, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε στο 18% ενώ ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 19,58%.

  Μετά από την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το επίπεδο του επιτοκίου τον Αύγουστο, η τράπεζα άρχισε να δίνει έμφαση στον C πληθωρισμό, ο οποίος επίσης σημείωσε άνοδο τον Σεπτέμβριο, στο 16,98%.

  Ο Kavcioglu, ο τέταρτος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας σε τρία χρόνια, ανέφερε στο call ότι η πολιτική θα εξασφαλίσει τη μείωση του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό και λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους, ανέφεραν οι πηγές.

  Δύο πηγές ανέφεραν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ακόμη πως η τράπεζα  εφαρμόζει σφιχτή πολιτική για έναν χρόνο, και ότι η μείωση των επιτοκίων του προηγούμενου μήνα, δεν το άλλαξε αυτό.

  Οι δείκτες για τον δομικό πληθωρισμό οδηγήθηκαν πτωτικά βραχυπρόθεσμα, ενώ οι προσωρινές επιπτώσεις της διατήρησης των τιμών σε υψηλό επίπεδο, θα εξασθενίσουν, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στις πηγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ