Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 14:01

  Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: Οι διασυνοριακές πληρωμές μπορούν να γίνονται σε δευτερόλεπτα με τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

  Η ξαφνική βουτιά των κρυπτονομισμάτων “έσβησε” 400 δισ. δολάρια από την αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρόσφατο πιλοτικό σχέδιο έδειξε ότι ο χρόνος που απαιτείται για διασυνοριακές συναλλαγές μπορεί να περιοριστεί σε λίγα δευτερόλεπτα και το κόστος τους να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (central bank digital currencies, CBDC) και της τεχνολογίας blockchain, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Από τις δοκιμές που έγιναν προκύπτει ότι οι διασυνοριακές πληρωμές μπορούν να γίνουν σε λίγα δευτερόλεπτα αντί για τρεις έως πέντε ημέρες που απαιτούνται σήμερα, παρακάμπτοντας τις υφιστάμενες πολύπλοκες ρυθμίσεις για την πραγματοποίηση των συναλλαγών μέσω ενός δικτύου ανταποκριτριών τραπεζών, ενώ τα κόστη μειώνονται έως 50%, σύμφωνα με την έκθεση.

  Πολλές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη χρήση των CBCS, τα οποία θα αποτελούν τις ψηφιακές μορφές των νομισμάτων τους. Ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, εστιάζουν τις δοκιμές τους σε ψηφιακά νομίσματα που θα χρησιμοποιούνται αντί για μετρητά σε λιανικές συναλλαγές, ενώ άλλες εξετάζουν τη χρήση CBDC για "χονδρική" χρήση ώστε να βελτιώσουν την εσωτερική λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους.

  Το πιλοτικό σχέδιο υπό τη αιγίδα της BIS αφορούσε αρχικά τις κεντρικές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊλάνδης, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις κεντρικές τράπεζες της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ