Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Σεπ-2021 07:43

  "Ώρα μηδέν" για τις γερμανικές Κάλπες

  "Ώρα μηδέν" για τις γερμανικές Κάλπες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία για τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών. Η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία δημοσοποιήθηκε δείχνει διαφορά 1 μόλις μονάδας μεταξύ του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ.

  Συγκεκριμένα, ο Σολτς (SPD) λαμβάνει 26% και ο Λάσετ (CDU-CSU) λαμβάνει το 25%.

  Υπενθυμίζεται πως σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ SPD-CDU βρίσκοταν ακόμα και στις 5 -6 μονάδες, με τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25% -26% και τους Χριστιανοδημοκράτες στο 20-22%.

  Μ΄άλλα λόγια, το CDU φαίνεται πως τις τελευταίες μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του από το SPD.

  Σημειώνεται πως το 2017, το CDU είχε λάβει ποσοστό "κατώφλι” του 33% %, ενώ το SPD γύρω στο 20%.

  Συνεπώς, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το SPD δείχνει να κερδίζει 6 μονάδες σε σχέση με το 2017 (επιστρέφοντας κοντά στα ποσοστά του 2013), ενώ το CDU φαίνεται να χάνει κοντά στις 8 μονάδες, πέφτοντας ακόμα περισσότερο (χάνοντας, αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, πάνω από 16 μονάδες ή τα 4/10  σε σχέση με το 2013, οπότε είχε λάβει 41,5%).

  Σ' ο,τι αφορά τα άλλα κόμματα, η τελευταία δημοσκόπηση τους δείχνουν στα ίδια πάνω-κάτω ποσοστά, με το κόμμα της Αριστεράς (die Linke) να κινείται κοντά στο όριο της εισόδου στην Ομοσπονδιακή Βουλή (5%), αν και στις τελευταίες εκλογές (2017) έλαβε πάνω από 9%. Τρίτο κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί αυτό των Πρασίνων με 16% (έναντι σχεδόν 9% το 2017), οι Φιλελεύθεροι φτάνουν στο 10,5% (στο ίδιο επίπεδο με το 2017) και το ακροδεξιό AfD στο 10% (έναντι 12,6% το 2017).

  Με βάση δηλαδή, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων σε σχέση με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, τα βασικά χαμένα κόμματα είναι το CDU (το οποιο, όμως, συνεχίζει να διεκδικεί "στα ίσια” την 1η θέση), το οποίο αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις θα χάσει το 1/4 των ψήφων του 2017 και το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο μπορεί να χάσει σχεδόν το 1/2.

  Αντίθετα, "καθαροί” κερδισμένοι φαίνεται πως θα είναι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.

  Σταθερό φαίνεται το FDP και ελαφρά πεσμένο το AfD. Πληροφορίες του Capital.gr από διπλωματικούς κύκλους αναφέρουν πως δύο είναι τα βασικά σενάρια σχηματισμού ομοσπονδιακής κυβέρνησης την επομένη των εκλογών: Είτε κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων (εφόσον τερματίσει πρώτο στην εκλογική κούρσα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), είτε κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων (ειδικά εφόσον εκλεγεί πρώτο το CDU, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμμετάσχουν οι Πράσινοι σε κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους με δεύτερο κόμμα το CDU, εφόσον νωρίτερα οι Φιλελεύθεροι έχουν αρνηθεί συμμετοχή σε κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες).

  Δημήτρης Κατσαγάνης

  Διαβάστε ακόμη

  Deutsche Bank: Τι να προσέξουν οι επενδυτές στις γερμανικές εκλογές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ