Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 08:58

  Πιο κοντά στο ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών η Evergrande

  Πιο κοντά στο ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών η Evergrande
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πιο κοντά στο ενδεχόμενο αθέτησης των πληρωμών το οποίο φοβούνται οι επενδυτές ήρθε η Evergrande την Παρασκευή, καθώς έληξε η προθεσμία πληρωμής των τόκων χωρίς καμία ανακοίνωση από κολοσσό ακινήτων, του οποίου τα χρέη έχουν τρομάξει τις αγορές παγκοσμίως.

  Η εταιρεία χρωστάει 305 δισ. Δολάρια, δεν έχει μετρητά και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια κατάρρευση θα αποτελούσε συστημικό ρίσκο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας και θα εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο.

  Η προθεσμία για την καταβολή τόκων 83,5 εκατ, δολάρια για ένα ομόλογο, πέρασε χωρίς ανακοίνωση από την Evergrande ή οποιοδήποτε σημάδι ότι θα πληρωθούν οι κάτοχοι ομολόγων.

  Η εταιρεία τώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και εισέρχεται σε μια περίοδο χάριτος 30 ημερών. Εάν και αυτή η προθεσμία περάσει χωρίς να πληρώσει, θα έχει προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών.

  "Αυτές είναι περίοδοι απόκοσμης σιωπής που κανένας δεν θέλει να πάρει μαζικά ρίσκα σε αυτό το στάδιο”, ανέφερε ο Howe Chung Wan της Principal Global Investors στη Σιγκαπούρη.

  "Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό το μέγεθος της Evergrande. Πρέπει να δούμε στις επόμενες δέκα περίπου ημέρες, πριν από τις αργίες στην Κίνα, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”.

  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε ξανά ρευστό στο τραπεζικό σύστημα σήμερα, που θεωρείται ως ένδειξη στήριξης για τις αγορές.

  Αλλά οι αρχές έχουν σιωπήσει για το θέμα της Evergrande και τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας δεν έχουν προσφέρει κανένα στοιχείο για το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης.

  Η Evergrande διόρισε οικονομικούς συμβούλους και προειδοποίησε για αθέτηση πληρωμών την προηγούμενη εβδομάδα, με τα χρηματιστήρια να υποχωρούν σημαντικά τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για διάχυση, αν και έκτοτε έχουν σταθεροποιηθεί.

  Το αίνιγμα για τους φορείς χάραξης πολιτικής είναι το πόσο δυναμικά μπορούν να επιβάλλουν χρηματοπιστωτική πειθαρχία χωρίς να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, από τη στιγμή που μια άσχημη κατάρρευση της Evergrande θα μπορούσε να καταστρέψει την αγορά ακινήτων, που αντιστοιχεί στο 40% του πλούτου των νοικοκυριών της Κίνας.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ