Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 11:38

  Η κρίση χρέους του Ομίλου Evergrande είναι ένα stress test που κανείς δεν ήθελε

  Η κρίση χρέους του Ομίλου Evergrande είναι ένα stress test που κανείς δεν ήθελε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Sunny Peninsula μια παραθαλάσσια επένδυση στην κινεζική πόλη Guangzhou υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε 5.000 οικογένειες σε δεκάδες πύργους σε μια περιοχή μεγέθους 30 γηπέδων ποδοσφαίρου. 

  Αλλά το συγκεκριμένο πρότζεκτ τώρα μοιάζει περισσότερο με τα σκηνικά ταινίας καταστροφής, αναφέρει το Bloomberg. Μισοτελειωμένες πολυκατοικίες στέκονται άδειες, εγκαταλελειμμένες ενώ παράλληλα παραμένουν άθικτες για μήνες εκτεθειμένες στον υγρό καλοκαιρινό καιρό με σωρούς από ράβδους και σκουριασμένα δοκάρια. 

  Ο όμιλος Evergrande ο μέχρι πρόσφατα μεγαλύτερος κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο είχε στην κατοχή του δεκάδες επενδύσεις ανάλογες της Sunny Peninsula σε ολόκληρη την Κίνα. Τώρα ο όμιλος είναι αντιμέτωπος με ένα χρέος ύψους σχεδόν $300 δισ., και κινδυνεύει να καταρρεύσει αφήνοντας πίσω 1,5 εκατομμύρια αγοραστές που αναμένουν να λάβουν τελειωμένα τα σπίτια τους. 

  Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ετοιμάζονται για πιθανούς μετασεισμούς. Ο  Evergrande είναι ο μεγαλύτερος εκδότης της Κίνας ομολόγων υψηλής απόδοσης. Δεδομένου του αποτυπώματός του στην αγορά κατοικίας, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μιας άτακτης κατάρρευσης που θα προκαλέσει ευρύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων - άσχημα νέα σε μια οικονομία όπου το 27% των δανείων είναι για ακίνητα. Το άγχος δεν είναι εμφανές μόνο στα γραφεία των τραπεζιτών: Νωρίτερα αυτό το μήνα οι αγοραστές σπιτιών περικύκλωσαν ένα κυβερνητικό γραφείο στην Guangzhou για να ζητήσουν την επανεκκίνηση της κατασκευής των διαμερισμάτων τους και βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν παρόμοιες διαμαρτυρίες σε άλλες πόλεις. Εξαγριωμένοι επενδυτές που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της επέκτασης του Evergrande εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σενζέν για να διαμαρτυρηθούν.

  Σύμφωνα με το Bloomberg η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος αντανακλά επίσης εσκεμμένες πολιτικές επιλογές που έκανε το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Όπως και οι τεχνολογικοί γίγαντες Alibaba Group Holding Ltd. και η Tencent Holdings που δέχτηκαν ξαφνικά περιορισμούς χάνοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έτσι και ο όμιλος στάθηκε εμπόδιο στις προτεραιότητες του κόμματος. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων, τις οποίες θεωρούν ως πιθανή πηγή κινδύνου, και αναμένουν ότι τόσο η αύξηση των τιμών των κατοικιών όσο και οι νέες κατασκευές να παραμείνουν σχεδόν σταθερές. 

  Αντίθετα το Πεκίνο θέλει να κατευθύνει τους οικονομικούς πόρους της Κίνας προς τους τομείς που θεωρεί πιο σημαντικούς για την εθνική ασφάλεια όπως είναι η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Το κόμμα δίνει επίσης έμφαση στη χρηματοπιστωτική και κοινωνική σταθερότητα έναντι της μεγάλης ανάπτυξης. 

  Η Κίνα μπορεί να είναι πρόθυμη να αφήσει τον όμιλο Evergrande να αποτύχει εάν πιστεύει ότι μπορεί να σχεδιάσει μια "απαλή προσγείωση" για τον τομέα των ακινήτων. Το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα των 56 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κυριαρχείται από κρατικούς δανειστές, οι οποίοι δίνουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα για εκτεταμένη εξουσία τόσο για να πιέσει τους δανειολήπτες όσο και για να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των αθετήσεων. Αλλά το στοίχημα είναι τεράστιο. Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% του ΑΕΠ της χώρας και περισσότερο από το 70% του πλούτου της Κίνας βρίσκεται στις κατοικίες. Χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ζάμπια εξαρτώνται από τη ζήτηση της Κίνας για χάλυβα, χαλκό και άλλα υλικά κατασκευής. Και οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες αναζητούν όλο και περισσότερο την καταναλωτική της αγορά για ανάπτυξη.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * H κρίση της Evergrande θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

  * ΔΝΤ: Η Κίνα μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο τα προβλήματα της Evergrande να μετατραπούν σε "συστημική κρίση"

  * Κίνα: Η Evergrande κατέληξε σε συμφωνία για την καταβολή των τόκων δύο ομολόγων της

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ