Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 10:20

  Ερντογάν εναντίον αγορών καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για πιθανή αλλαγή στα επιτόκια

  Ερντογάν εναντίον αγορών καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για πιθανή αλλαγή στα επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας πρόκειται να πάρει τη μεγαλύτερη απόφασή του από τότε που ανέλαβε τη θέση: να διατηρήσει τα επιτόκια και να αντιμετωπίσει τη μανία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή να συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα του προέδρου για περικοπή και να διακινδυνεύσει σφοδρή αντίδραση στις αγορές.

  Όλοι εκτός από έναν από τους 23 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κεντρικό τραπεζίτη Σαχάπ Καβτζίογλου θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής στο 19% την Πέμπτη. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα κέρδη στις τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν απροσδόκητα στο 19,25% τον περασμένο μήνα, ωθώντας την απόδοση του ομολόγου, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. 

  Ωστόσο, ο Ερντογάν, ο οποίος έχασε την υποστήριξή του καθώς η πανδημία έπληξε την τουρκική οικονομία, ζήτησε μείωση του κόστους δανεισμού έως τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθήσει χαμηλότερος πληθωρισμός. Έχει απολύσει τρεις κυβερνήτες από το 2019. Ο μόνος με διαφορετική άποψη στην έρευνα βλέπει μια πιθανή μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.

  Ο Καβτζίογλου, ο οποίος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς πάνω από τον αναμενόμενο πληθωρισμό, αυτό το μήνα σηματοδότησε μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Υποστήριξε ότι οι "εξαιρετικές συνθήκες" που προκλήθηκαν από την πανδημία εστιάζουν περισσότερο στον βασικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαλείφει τα ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα και την ενέργεια και είναι σχεδόν 250 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

  Τι λένε οι οικονομολόγοι

  Ο Κριστιάν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στην TD Securities, συγκαταλέγεται στην πλειοψηφία των προβλέψεων που προβλέπουν αναμονή. "Εάν περικόψουν αυτήν την εβδομάδα, θα είναι τόσο προφανές ότι η κίνηση εμπεριέχει πολιτικά κίνητρα και μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι αν είχαν περικόψει τα επιτόκια πριν από έναν ή δύο μήνες", είπε.

  "Ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν λέει 'αύξηση' δεν είναι επειδή οι αυξήσεις δεν είναι απαραίτητες, αλλά απλώς δεν εξετάζονται στην εργαλειοθήκη της TCMB", είπε.

  "Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχει κολλήσει ανάμεσα στην οικονομική πραγματικότητα και τις πολιτικές απαιτήσεις. Η οικονομία χρειάζεται αυστηρότερη πολιτική. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί χαλάρωση. Αναμένουμε ότι η TCMB θα συμβιβαστεί διατηρώντας τα επιτόκια σε αναμονή".

  Ο Ιμπραχίμ Ακσόι, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Asset Management Turkey, ο οποίος κατατάσσεται πρώτος μεταξύ των προβλέψεων για τις τουρκικές αποφάσεις επιτοκίου σε δύο χρόνια των ερευνών του Bloomberg, είναι ο μόνος αναλυτής που προέβλεψε μείωση επιτοκίου, επικαλούμενος τα πρόσφατα σχόλια του κυβερνήτη για τις βασικές τιμές και προέβλεψε ότι η λίρα θα μπορούσε να σημειώσει ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

  Το νόμισμα χάνει πάνω από 16% της αξίας του από τον διορισμό του Καβτζίογλου τον Μάρτιο. 

  Στη συνέχεια

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου αναμένονται στις 4 Οκτωβρίου. Η κεντρική τράπεζα θα ενημερώσει το δικό της βασικό σενάριο για τις τιμές έως το υπόλοιπο 2021 και τα επόμενα δύο χρόνια στις 28 Οκτωβρίου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ