Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Σεπ-2021 10:11

  Aυτή την εβδομάδα το πρώτο τεστ για την κρίση χρέους της Evergrande

  Βαθαίνει η κρίση χρέους της Evergrande - Κίνδυνος διάχυσης στον κινεζικό κλάδο ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πρώτο τεστ για την κρίση χρέους της Evergrande έρχεται αυτήν την εβδομάδα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν αν η εταιρεία θα μπορέσει να πληρώσει τους τόκους για ένα ομόλογο ή αν θα ανακοινώσει αθέτηση πληρωμών.

  Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings, η εταιρεία οφείλει να πληρώσει τόκους αξίας 83 εκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη.

  Το 5ετές ομόλογο της Evergrande είχε αρχικό μέγεθος περίπου 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Refinitiv Eikon - αν και η τιμή έχει πέσει κατακόρυφα τώρα, σύμφωνα με το CNBC.

  Οι αποδόσεις σε αυτό το ομόλογο έχουν εκτοξευθεί στο 560%, από λίγο περισσότερο από 10% νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τη Refinitiv Eikon. Το ομόλογο αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022.

  Μια άλλη πληρωμή τόκων για 7ετές ομόλογο αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη.

  "Ότι συμβεί την Πέμπτη θα αποτελέσει ένα κρίσιμο γεγονός για τις αγορές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πιο κρίσιμο ίσως και από τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που θα έχουν ανακοινωθεί λίγες ώρες πριν", δήλωσε ο Ray Attrill στο CNBC, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) η οποία παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές.

  Η S&P Global Ratings ανέφερε τη Δευτέρα ότι η αθέτηση πληρωμών είναι "πιθανή".

  "Η αλήθεια είναι ότι η Evergrande βρίσκεται ήδη σε τεχνική αθέτηση πληρωμών αφού δεν έχει πληρώσει τραπεζικούς τόκους", δήλωσε ο Vishnu Varathan, υψηλόβαθμο στέλεχος της Mizuho Bank, αναφερόμενος σε αναφορές για το ότι η κινεζική κυβέρνηση είπε σε μεγάλες τράπεζες ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους για τα δάνεια που έπρεπε να καταβληθούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη Δευτέρα.

  Εάν λάβουν χώρα αυτές οι αθετήσεις πληρωμών, ξένοι επενδυτές πιθανότατα θα επηρεαστούν περισσότερο σε σύγκριση με τους εγχώριους επενδυτές στην Κίνα, αναφέρουν αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

  Είναι πιθανό τα εγχώρια ομόλογα σε νόμισμα γουάν να έχουν προτεραιότητα έναντι των υπεράκτιων ομολόγων σε δολάριο. Τα υπεράκτια ομόλογα κατέχουν κυρίως θεσμικοί ή ξένοι επενδυτές, ενώ οι εγχώριοι μικροεπενδυτές στην Κίνα είναι πιο πιθανό να κατέχουν εγχώρια ομόλογα.

  Διαδηλώσεις θυμωμένων αγοραστών κατοικιών και επενδυτών έχουν ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα σε ορισμένες πόλεις και η κοινωνική αναταραχή αποτελεί μεγάλη ανησυχία.

  Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 100 επενδυτές εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της Evergrande στην πόλη Σεντζέν, ζητώντας εξόφληση δανείων για ληξιπρόθεσμα χρηματοοικονομικά προϊόντα - δημιουργώντας χαοτικές σκηνές, σύμφωνα με το Reuters.

  Η προτεραιότητα στους εγχώριους επενδυτές θα έχει συνεπώς επιπτώσεις στους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων για υπεράκτια ομόλογα σε δολάριο - τα οποία κατέχουν κυρίως θεσμικοί ή άλλοι ξένοι επενδυτές - έναντι εγχώριων ομολόγων, τα οποία κατέχουν κυρίως εγχώριοι επενδυτές.

  "Θα επιλέξει η Evergrande να αθετήσει τις πληρωμές μόνο για τα υπεράκτια ομόλογα, τηρώντας τις εγχώριες δεσμεύσεις;" διερωτήθηκε ο Varathan.

  Ποια κεφάλαια κατέχουν ομόλογα Evergrande;

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Direct, η UBS, η HSBC και η Blackrock συγκεντρώνουν ομόλογα της Evergrande τους τελευταίους μήνες.

  "Είδαμε λίγα κεφάλαια να προστίθενται στην Evergrande μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2021, λόγω των διευρυνόμενων spreads και των ελκυστικών αποτιμήσεων", δήλωσε ο Patrick Ge, υψηλόβαθμο στέλεχος της Morningstar.

  Ακολουθούν τα κεφάλαια με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα Evergrande, σύμφωνα με τη Morningstar:

  - Fidelity Asian High-Yield Fund
  - UBS (Lux) BS Asian High Yield (USD)
  - HSBC Global Investment Funds - Asia High Yield Bond XC
  - Pimco GIS Asia High Yield Bond Fund
  - Blackrock BGF Asian High Yield Bond Fund
  - Allianz Dynamic Asian High Yield Bond

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ιδρυτής Evergrande: Ο όμιλος "θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ