Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 12:12

  Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για Ινδικο-Ειρηνικό ωκεανό μετά την ακύρωση της συμφωνίας Γαλλίας-Αυστραλίας

  Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για Ινδικο-Ειρηνικό ωκεανό μετά την ακύρωση της συμφωνίας Γαλλίας-Αυστραλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίσει μια επίσημη στρατηγική την Πέμπτη για να αυξήσει την παρουσία της σε ινδικό - ειρηνικό ωκεανό και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας, αν και η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει τη σύμβαση όπλων με τη Γαλλία μπορεί να περιπλέξει τη συνεργασία.

  Με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες έθεσαν πρώτα τρόπους για να εμβαθύνουν τους δεσμούς με χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, το 27μελές μπλοκ θέλει να χρησιμοποιήσει το σχέδιο για να δείξει στο Πεκίνο ότι είναι ενάντια στην εξάπλωση του αυταρχισμού.

  Ωστόσο, η συμφωνία της Τετάρτης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Βρετανίας για τη σύναψη εταιρικής σχέσης ασφαλείας για τον Ινδικό-Ειρηνικό και την κατάργηση μιας συμφωνίας υποβρυχίων ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, έχει πλήξει την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

  Μετά από ένα αρχικό σχέδιο τον Απρίλιο, η ΕΕ θα καθορίσει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους συμμάχους της σε περιβαλλοντικές, εμπορικές και ψηφιακές πολιτικές, καθώς και να επιδιώξει να αναπτύξει μια θαλάσσια παρουσία για να διατηρήσει ανοιχτούς τους εμπορικούς δρόμους.

  Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι το σχέδιο δεν είναι "αντι-κινέζικο", αν και οι απεσταλμένοι στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να το δει έτσι, καθώς οι εντάσεις στα αμφισβητούμενα εδάφη και τις θαλάσσιες ζώνες αυξάνονται, καθώς και οι ανησυχίες για την στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας.

  "Η επίδειξη δύναμης και οι αυξανόμενες εντάσεις σε περιφερειακά καυτά σημεία όπως στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στο Στενό της Ταϊβάν μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία", σύμφωνα με μια παλαιότερο, προσχέδιο.

  Το σχέδιο μπορεί να σημαίνει υψηλότερο διπλωματικό προφίλ της ΕΕ σε θέματα Ινδικού-Ειρηνικού, περισσότερο προσωπικό και επενδύσεις της ΕΕ στην περιοχή και παρουσία ασφαλείας, όπως αποστολή πλοίων μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ή τοποθέτηση Ευρωπαίων περιπολιών στην Αυστραλία.

  Ξεχωριστά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη 570 υπέρ, 61 κατά και 40 αποχές για να πιέσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ για μια μικτή στρατηγική απέναντι στο Πεκίνο, συνδυάζοντας τη συνεργασία στο εμπόριο και την υγεία ενώ θα καταπολεμήσει τις κινεζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ