Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 18:55

  Έρευνα: Η αναμνηστική δόση "δεν είναι απαραίτητη" επί του παρόντος για τον γενικό πληθυσμό

  Έρευνα: Η αναμνηστική δόση “δεν είναι απαραίτητη” επί του παρόντος για τον γενικό πληθυσμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση, όπως διαπιστώνει ομάδα Αμερικανών και άλλων επιστημόνων σε έρευνά της που βασίστηκε στην ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα.

  Η έρευνα που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το CNBC.

  Ειδικότερα, το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας, στην οποία συμμετέχουν και δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και επιστήμονες του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας”, δημοσιεύεται σε μια περίοδο όπου οι μελέτες συνεχίζουν να καταδεικνύουν πως τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της σοβαρής νόσησης και των νοσηλειών που προκαλεί το υπερμεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

  Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει πως αν και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού στην αντιμετώπιση ήπιας νόσησης μπορεί να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, η προστασία έναντι σοβαρής νόσησης ενδεχομένως έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει διότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύπλοκο και έχει κι άλλες άμυνες, πέρα από τα αντισώματα, που μπορούν να προστατεύσουν κάποιος από τη σοβαρή νόσηση.

  "Συνεπώς, τα υφιστάμενα δεδομένα δεν δείχνουν ότι απαιτείται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, όπου η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης παραμένει υψηλή”, αναφέρει η επιστημονική ομάδα, προσθέτοντας ότι η ευρεία χορήγηση αναμνηστικής δόσης "δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας”.

  Η έρευνα αναγνωρίζει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό εάν η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια περιοριστεί ακόμη περισσότερο ή στην περίπτωση που εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη με ικανότητα διαφυγής.

  Η επιστημονική ομάδα προσθέτει επίσης ότι εγκυμονούν κίνδυνοι από την πρώιμη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εμφάνισης παρενεργειών, όπως τα σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας τα οποία είναι συχνότερα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίου mRNA.

  "Εάν η άσκοπη χορήγηση αναμνηστικής δόσεις προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην αποδοχή των εμβολίων, και όχι μόνο των εμβολίων κατά του κορονοϊού”, αναφέρει η έρευνα. 

  Στην τελική ευθεία για την τρίτη δόση οι ΗΠΑ

  Η έρευνα δημοσιεύθηκε μόλις μία εβδομάδα προτού η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκινήσει, όπως έχει δηλώσει, να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό.

  Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, συνεδριάζει η συμβουλευτική επιτροπή του FDA για να εξετάσει τα επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να υποστηρίξει την ευρεία χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

  Η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, επικαλούμενη τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι η προστασία των εμβολίων κατά του κορονοϊού εξασθενεί μετά από μερικούς μήνες. Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από ανώτερους αξιωματούχους του τομέα Υγείας, προβλέπει τη χορήγησης αναμνηστικής δόσης οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση εμβολίου είτε με το σκεύασμα της Pfizer ή της Moderna.

  Ωστόσο, επιστήμονες και ειδικοί του τομέα Υγείας έχουν επανειλημμένως επικρίνει το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι αξιωματούχοι Υγείας της κυβέρνησης δεν συνηγορούν απαραίτητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαρακτηρίζουν δε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν πρόωρη.

  Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet συμμετείχαν η Marion Gruber, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Επισκόπησης Εμβολίων του FDA, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, Phil Krause. Και οι δύο αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τον FDA μέχρι το τέλος του έτους, καθώς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την απόφαση του Οργανισμού να υποστηρίζει τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

  Η επιστημονική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την έρευνα επισημαίνει, πάντως, ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να είναι απαραίτητη για μεμονωμένα άτομα, όπως ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι δεν αναπτύσσουν επαρκή ανοσοαπόκριση μετά τη λήψη δύο δόσεων εμβολίου.

  Σημειώνεται ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας ενέκριναν τον προηγούμενο μήνα τη χορήγηση αναμνηστικής δόσεις σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με HIV ή αλλά και μεταμοσχευμένους ασθενείς.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ