Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Σεπ-2021 15:54

  Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας υποκύπτει στον Ερντογάν: Υπόνοιες για επερχόμενη μείωση επιτοκίων

  Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας υποκύπτει στον Ερντογάν: Υπόνοιες για επερχόμενη μείωση επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) άφησε να εννοηθεί ότι πλησιάζει σε μείωση επιτοκίων, ενώ ο διοικητής της δεν επανέλαβε τις προηγούμενες δεσμεύσεις ότι θα κρατήσει την πολιτική σφιχτή σε σχέση με τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη, αποκάλυψαν επενδυτές που συμμετείχαν.

  Ο Σαχάπ Καβτζίογλου δεν ανέφερε τις δύο υποσχέσεις που δόθηκαν σε προηγούμενες διασκέψεις και σχόλια πολιτικής -ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει πάνω από τον πληθωρισμό και η αυστηρή πολιτική θα διατηρηθεί αποφασιστικά- είπαν οι επενδυτές.

  Οκτώ ξένοι και ντόπιοι επενδυτές δήλωσαν ότι ερμήνευσαν τα σχόλια ως μια μετατόπιση θέσης που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια άμεση περικοπή του επιτοκίου πολιτικής της Τουρκίας που βρίσκεται στο 19%, το οποίο είναι μόλις ελαφρώς πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού.

  Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αναλυτές περίμεναν να αρχίσει η χαλάρωση προς το τέλος του έτους.

  "Σίγουρα άλλαξαν τη ρητορική. Εγκατέλειψαν αυτήν την υπόσχεση. Περιμένουν σημαντική πτώση (στον πληθωρισμό)", δήλωσε ένας ξένος επενδυτής που ήταν σε μία από τις δύο κλήσεις, προσθέτοντας ότι "δεν υπήρχε πλέον ρητή υπόσχεση" να διατηρηθούν τα επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό.

  Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η CBRT "αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ή να το αρνηθεί", είπε η πηγή, η οποία ζήτησε ανωνυμία.

  Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κοντά στο 19% τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, ασκώντας πίεση στην CBRT να διατηρήσει μια σφιχτή στάση.

  Τα στοιχεία της Παρασκευής αναμένεται να δείξουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο παρέμεινε κοντά στο 18,95% του Ιουλίου.

  Οι αναλυτές είναι λιγότερο σίγουροι από την CBRT ότι ο πληθωρισμός θα χαλαρώσει τους επόμενους μήνες και ορισμένοι λένε ότι χρειάζονται αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναμένουν μείωση στο τέταρτο τρίμηνο.

  "Δεν έρχονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων", δήλωσε άλλος ξένος επενδυτής.

  Η επόμενη συνάντηση πολιτικής θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

  Ανακούφιση από τον πληθωρισμό

  Ο Καβτζίογλου είπε ότι η πολιτική στάση θα διασφάλιζε πτώση του πληθωρισμού που θα ξεκινούσε το τέταρτο τρίμηνο, ανέφεραν οι επενδυτές.

  Η νομισματική αρχή είχε δεσμευτεί νωρίτερα ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό. Αύξησε την πρόβλεψη για πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 14,1% τον περασμένο μήνα.

  Η CBRT δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει μια ασταθή πορεία βραχυπρόθεσμα λόγω των παραγόντων προσφοράς και ζήτησης και ότι θα παρακολουθεί τον αντίκτυπο της αστάθειας. Ανέφερε επίσης ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιτρέπουν στον πληθωρισμό να υπερβεί τα επιτόκια της πολιτικής τους, δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τις πιέσεις των τιμών που σχετίζονται με την πανδημία.

  Ο Νιλουφέρ Σεζγκίν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο Iş Portföy στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η CBRT τόνισε ότι ορισμένα βασικά μέτρα πληθωρισμού είναι χαμηλότερα από άλλα, ιδίως λόγω των υψηλών τιμών των τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων. "Μπορούμε να αναμένουμε ότι οι βασικοί δείκτες όπως οι τιμές των μη τροφίμων θα επηρεάσουν περισσότερο τις πολιτικές αποφάσεις της CBRT. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων", είπε.

  Ο Καβτζίογλου είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη επιβράδυνσης της πιστωτικής ανάπτυξης μετά την πρόσφατη μείωση και ότι η CBRT εργάζεται σε πρόσθετα πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση των καταναλωτικών δανείων, ανέφεραν πέντε πηγές. Επιπλέον, ο κυβερνήτης είπε στους επενδυτές ότι η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας επηρέασε θετικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Είπε ότι τα πρόωρα στοιχεία σηματοδοτούν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, υποστηριζόμενη από εξωτερική ζήτηση, και ακολούθησε ισχυρή πορεία το τρίτο τρίμηνο. Οι παρατηρήσεις του ήρθαν αφότου τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 21,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, ανακάμπτοντας δυναμικά μετά από μια απότομη επιβράδυνση ένα χρόνο νωρίτερα λόγω των περιορισμών του COVID-19.

  Ο κυβερνήτης είπε ότι η τρέχουσα ανοδική τάση των εξαγωγών, η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας και η αξιοσημείωτη πτώση των εισαγωγών χρυσού υποστήριξαν τη συνεχή βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου.

  "Αναμένουμε ότι ο τρεχούμενος λογαριασμός θα καταγράψει πλεόνασμα για το υπόλοιπο του έτους", σημείωσε ο Καβτσιόγλου.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα:

  Τουρκία και Νότια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος 2 δισ. δολαρίων

  Η τουρκική λίρα έπιασε πάτο: Η πραγματική αξία της σε χαμηλό όλων των εποχών, λέει η Κεντρική Τράπεζα

  Reuters: Οι τράπεζες της Τουρκίας έχουν άμεση ανάγκη ενίσχυσης κεφαλαίου

  Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα ψάχνει τρόπους να αυξήσει έστω και λίγο τα αποθεματικά της

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ