Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουλ-2021 15:20

  Αρθρογράφος Cumhuriyet: Η τουρκική λίρα ίσως πέσει κι άλλο - Οι κίνδυνοι που φέρνει η ανάπτυξη

  Αρθρογράφος Cumhuriyet: Η τουρκική λίρα ίσως πέσει κι άλλο - Οι κίνδυνοι που φέρνει η ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προβληματική λίρα της Τουρκίας ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω απώλειες μέσα στους εναπομείναντες μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να πιέσει με επιπόλαιο τρόπο προς την οικονομική ανάπτυξη καθώς η χώρα εξέρχεται με αργούς ρυθμούς από τα δεινά της επιδημίας COVID-19, δήλωσε ο Ερντάλ Σαγλάμ, οικονομολόγος και αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet.

  Στοιχεία για την εμπιστοσύνη στον τομέα μεταποίησης και την παραγωγική ικανότητα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, δείχνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα, δήλωσε ο Σαγλάμ την Τετάρτη. Αν και οι προβλέψεις ανάπτυξης για το τέλος του έτους έχουν βελτιωθεί κοντά στο 8%, οι αρνητικές συνέπειες ενός τόσο υψηλού ρυθμού ανάπτυξης δεν συζητούνται από την κυβέρνηση, ανέφερε.

  Η λίρα παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου αυτό το μήνα, διαπραγματεύεται μεταξύ 8,55 και 8,6 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η τάση αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί τον Αύγουστο, χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό και τη ζωτικότητα στον κλάδο υπηρεσιών, δήλωσε ο Σαγλάμ.

  Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υψηλή το τρίτο τρίμηνο, λόγω των εξαγωγών. Ωστόσο, η ζωηρή καταναλωτική ζήτηση, υποστηριζόμενη από την αύξηση του δανεισμού, δείχνει ότι τα προβλήματα στο μέτωπο του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

  Μέχρι τον Σεπτέμβρη, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι πιθανές εγχώριες εξελίξεις θα αποτελέσουν τον μπούσουλα για τις κινήσεις της αγοράς, δήλωσε ο Σαγλάμ. Το έλλειμμα του τρεχουσών συναλλαγών δείχνει σημάδια διεύρυνσης και πάλι και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επιδεινώσουν αυτό το πρόβλημα, ανέφερε.

  Αυτές οι πιθανές οικονομικές αδυναμίες προκαλούν μεγάλη ανησυχία, ειδικά όσο αφορά τον αντίκτυπό τους στην αξία της λίρας, δήλωσε ο Σαγλάμ.

  Η λίρα διαπραγματευόταν με οριακές μεταβολές, στα 8,55 ανά δολάριο, την Τετάρτη.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ