Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Ιουλ-2021 09:49

  Τούρκος ακροδεξιός πολιτικός: Να αφαιρέσουμε τη λέξη "ελληνική" από κάθε χριστιανική εκκλησία

  Τούρκος ακροδεξιός πολιτικός: Να αφαιρέσουμε τη λέξη "ελληνική" από κάθε χριστιανική εκκλησία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ηγέτης του φανατικά ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP), Μουσταφά Ντεστιτζί, λειτουργεί για ακόμα μία φορά ως προάγγελος ενεργειών ενάντια σε καθετί μη τουρκικό/μουσουλμανικό και αυτή τη φορά, αφήνει στην άκρη τους Αρμένιους και βάζει στο στόχαστρό του τους Έλληνες και τον χριστιανισμό.

  Ο Ντεστιτζί, που έχει δηλώσει "υποταγή" στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνεργάζεται σε διάφορα εσωτερικά μέτωπα με τους Γκρίζου Λύκους και τον ηγέτης τους, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, κάλεσε την κυβέρνηση να αφαιρέσει τις αναφορές  "ελληνική" και "αρμενική" από εκκλησίες και σχολεία στα Πριγκηπονήσια, σε αντίποινα προς αυτό που αποκάλεσε "μεταχείριση της τουρκικής μειονότητας" στην Ελληνική Θράκη.

  "Στις πόρτες όλων των εκκλησιών και των μειονοτικών κτηρίων, υπάρχει η φράση "ελληνικό". Ας βάλουμε την αρχή της ανταπόδοσης και ας αφαιρέσουμε τη λέξη "ελληνική" από αυτές και ας βάλουμε τη φράση "ορθόδοξη Σχολή ή εκκλησία" για εκείνες ελληνικής καταγωγής, ενώ "γρηγοριανή χριστιανική" για εκείνες που είναι αρμενικές", δήλωσε ο Ντεστιτζί στις 14 Ιουλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κοινοβούλιο.

  Ο Ντεστιτζί είπε ότι αυτή η εφαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα σταματήσει να αναφέρεται στη μειονότητα ως "μουσουλμανική" και αντ' αυτού να την αποκαλέσει "τουρκική".

  "Έως ότου η Ελλάδα αναγνωρίσει επίσημα την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έως ότου συμμορφωθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης και εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ας το κάνουμε αυτό", είπε ο Ντεστιτζί.

  Το BBP του Ντεστιτζί είναι μέρος της συμμαχίας μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). 

  Αυτό είναι ακόμα ένα θέμα που η Τουρκία ρίχνει στο τραπέζι προς προπαγανδιασική εκμετάλλευση. Η αρχή σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει ή με κάθε τι αρχαίο που βρίσκεται στη Μικρά Ασία. Όταν στις ανασκαφές βρεθεί κάτι που είναι αρχαίο ελληνικό τότε γίνεται λεπτομερείς διαχωρισμός, με τις ευχές του τουρκικού καθεστώτος. "Ελληνιστικό" για οτιδήποτε της ελληνιστικής περιόδου και απλώς "αρχαίο" για κάτι παλαιοτέρων περιόδων ελληνικής τεχνοτροπίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ντόπιοι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναφέρονται στον Αναξιμένη τον Μιλήσιο, αρχαίο Έλληνα προσωκρατικό φιλόσοφο και μαθηματικό, ως "μεγάλο μαθηματικό που γεννήθηκε στην Τουρκία". 

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ