Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 14:16

  Νέος στόχος για τον πληθωρισμό από την ΕΚΤ (upd)

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:37

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη νέα της στρατηγική δηλώνοντας ότι θέτει στόχο για τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα σε συμμετρική βάση, αντί του χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%.

  Στόχος είναι να ενισχύσει την αξιοπιστία της μετά από μια δεκαετία που δεν κατόρθωσε να πετύχει τον ισχύοντα στόχο.

  "Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο όριο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο του πληθωρισμού.

  Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο στην οποία ο πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος από τον στόχο, ανέφερε η ΕΚΤ.

  Αν και η κεντρική τράπεζα δήλωσε πως ο στόχος θα είναι συμμετρικός, δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην ανοχή της υπέρβασης του στόχου, απογοητεύοντας πιθανώς τους επενδυτές που αναζητούσαν μια τέτοια δέσμευση που θα εξασφάλιζε τόνωση της ανάπτυξης.

  "Η δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου σε αυτόν τον στόχο είναι συμμετρική. Η συμμετρία σημαίνει ότι το δ.σ. εξετάζει αρνητικές και θετικές αποκλίσεις από τον στόχο ως εξίσου ανεπιθύμητες”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

  Τονίζεται ακόμη πως όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτείται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό.

  Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ακόμη ότι η δέσμη των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής.

  Τα άλλα μέσα, όπως η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία βοήθησαν στη μείωση των περιορισμών που δημιουργεί το κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

  "Με χαρά σας ανακοινώνω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ενώ θεωρούμε δεδομένη την πρωταρχική αποστολή της ΕΚΤ να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών, η επανεξέταση μάς έδωσε τη δυνατότητα να αμφισβητήσουμε τον τρόπο σκέψης μας, να ανταλλάξουμε απόψεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, να συλλογιστούμε, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε κοινά σημεία όσον αφορά το πώς θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Η νέα στρατηγική αποτελεί μια γερή βάση που θα μας κατευθύνει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια", είπε η Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) εξακολουθεί να είναι ο ενδεδειγμένος δείκτης για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η συμπερίληψη του κόστους που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ θα απεικόνιζε καλύτερα τον πληθωρισμό που αφορά τα νοικοκυριά και ότι η συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυετές σχέδιο,

  Επομένως, στο ενδιάμεσο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, στο πλαίσιο των αξιολογήσεών του για τη νομισματική πολιτική, δείκτες μέτρησης του πληθωρισμού που περιλαμβάνουν αρχικές εκτιμήσεις του κόστους ιδιοκατοίκησης για να συμπληρώσει τη δέσμη ευρύτερων δεικτών πληθωρισμού που έχει στη διάθεσή του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ